Afbeelding
Foto: Gertrude Snoei

Rolbrug moet voor de zomer weer goed werken

THOLEN - Goed nieuws voor wandelaars en fietsers die graag een rondje rond Tholen willen maken, want de rolbrug bij de haven is voor de zomer weer in werking. Dat laat de gemeente Tholen weten. Men streeft ernaar dat de brug voor 1 juli gerepareerd is. In de tussentijd komen er geen tijdelijke oplossingen.


DOOR VERA DE GEUS


De afgelopen jaren, sinds de plaatsing in 2017, wordt de brug al geteisterd door storingen én vandalisme. Daardoor was de rolbrug meerdere malen en tijdens de zomer van2019 zelfs volledig buiten gebruik. In juni 2020 besloot de gemeente camera’s te plaatsen bij de brug om vandalisme tegen te gaan. In het weekend zal de politie de live beelden direct ontvangen en in de gaten houden. Dit omdat de meeste vernielingen in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvinden. Los daarvan is er veel te doen geweest over het niet functioneren van de rolbrug bij de haven van Tholen. De gemeenteraad heeft in april geld beschikbaar gesteld voor aanpassingen aan de wielen en het (veiligheids)systeem om de brug weer operationeel te krijgen. Het gaat om een derde van de totale kosten, tweederde komt voor rekening van het waterschap, eerder eigenaar van de rolbrug.


Jaap Hage van CU Tholen stelde vragen over de kwestie en wilde onder meer weten of het onderhoud ondergebracht kan worden bij de gemeente Tholen. "Het huidige contract tussen het waterschap en de aannemer, en daarmee de afspraak tussen de gemeente en het waterschap, betreffende het onderhoud loopt tot maart 2022. We zijn in overleg met het waterschap om na afloop van dit contract het beheer en onderhoud volledig in eigen beheer te krijgen zodat we zelf de regie hierop kunnen houden”, zo laat de gemeente aan Hage weten. [n]