Gemeente knapt strandje op: 'Geen grote investeringen'

SINT MAARTENSDIJK - De gemeente Tholen is best bereid het strandje bij Smerdiek op te knappen, maar gaat geen grote zak geld beschikbaar stellen om de kering te herstellen. Dat zou zo'n twee ton kosten en wethouder Frank Hommel vraagt zich af of het dat wel waard is. "Er kan gewoon gezwommen worden, alleen wat minder lang dan wanneer het zou werken", zo zegt hij.


DOOR VERA DE GEUS


De VVD wilde dat het strandje bij Sint Maartensdijk wordt hersteld, zodat zwemliefhebbers komend zwemseizoen kunnen zwemmen. Zwembad de Haestinge is namelijk vanwege renovatie gesloten. "Het strandje tussen Smerdiek en Gorishoek voldeed in het verleden prima, maar door technische problemen is dat niet meer het geval", aldus Anco Fase van de VVD. De VVD'er wilde dat het Thools college serieus onderzoekt of het mogelijk is om de kering van het strandje bij Sint Maartensdijk terug in een dermate technische staat te brengen dat er weer gezwommen kan worden.


'We zullen kleine
reparaties
verrichten aan de kering, waardoor het water bij laag water iets langer blijft staan'


Campings

"We willen dat het weer werkt zoals het ooit bedoeld was. Dan kan het strandje dit voorjaar en zomer dienen als een goed alternatief voor zwembad Haestinge dat dit seizoen gesloten is.vZo kunnen de inwoners, toeristen maar vooral kinderen uit Sint Maartensdijk en omstreken toch op een veilige manier veel zwemplezier hebben. Naast de vraag van inwoners zou het college bijvoorbeeld ook de Dorpstafel, campings en aangelegen horeca kunnen betrekken bij dit onderzoek om draagvlak te vergroten en eventueel middelen te vinden", opperde hij.


Onderzoek

De gemeente laat nu weten: "De kering bij het strandje is jaren geleden aangelegd met als functie het water vast te houden zodat er langer water bleef staan om te kunnen zwemmen. Deze is in zeer slechte staat. De kosten voor het vervangen van de kering worden geschat 200.000 euro. Daarbij is dan ook de vraag of deze investering voldoende toegevoegde waarde oplevert. We hebben hier nu eenmaal te maken met getijde en een kering zal ervoor kunnen zorgen dat het water ongeveer drie uur langer zal blijven staan, maar niet voortdurend. Bij het vasthouden van het water is ook de vraag of de waterkwaliteit gewaarborgd blijft. Dit moet nader worden onderzocht en pas voor seizoen '22 zal duidelijk zijn of volledig herstel van de kering mogelijk is", zo antwoord het college.


Reparaties

Wethouder Frank Hommel laat weten dat de gemeente wel gaat voor ene opknapbeurtje van het strandje. "We zullen kleine reparaties verrichten aan de kering, waardoor het water bij laag water iets langer blijft staan, ook gaan we het strand egaliseren en schoonmaken", zegt hij. Verder gaat Tholen kijken wat er voor volgend jaar mogelijk is en wat de kosten zijn. "Voor het opknappen van het strandje kunnen vereveningsgelden worden ingezet van de bouw van recreatiepark Wulpdal. De projectontwikkelaar staat er voor open de gelden hiervoor in te zetten", zo weet men. [n]