Afbeelding
Foto:

Ben jij een maatschappelijk verantwoord ondernemer?

MVO, het klinkt je vast bekend in de oren. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor een bedrijf een punt dat de nodige aandacht krijgt. Althans behoort te krijgen. Maar in de drukte van de week schiet het er wel eens bij in om hier prioriteit aan te geven.

Voor mij geldt namelijk dat door de week heen het eruit ziet alsof mijn agenda op repeat staat: "Goedemorgen de wekker gaat! Ik sta op, ontbijt, ga werken en kom weer thuis. Daar staat mijn eten al klaar, vraag iedereen hoe de dag was, ik probeer een beetje te ontspannen, klets even bij, drink een bakje koffie en zeg welterusten voordat ik ga slapen. En ja hoor daar gaat de wekker weer en herhaalt het programma zich, dag na dag. Het zal jou vast best bekend voorkomen. Alsof het leven voorbij flitst.”


Je doet het samen

MVO doe je samen, met je collega’s op het werk. Doe het ook echt samen en met elkaar. Hierbij draait niet alles om snelheid maar vooral op precieze, genieten en zorgen dat alles soepel verloopt. Maak tijd voor maatschappelijk verantwoord ondernemen zodat het een deel van je werkdag is en niet iets wat je er even bij doet. Wanneer je maatschappelijk betrokken onderneemt geef je indirect aandacht aan je eigen medewerkers. Want voor ieder geldt een andere beleving.


Ga in gesprek

Wat voor de één als thema belangrijk is, is voor de andere onzin. Betrek dus je medewerkers bij een uiting van maatschappelijk verantwoord ondernemen voor je bedrijf. Vraag regelmatig intern na hoe jullie samen dit thema willen uitdragen binnen de regio en sector. Bundel krachten door medewerkers thema’s aan te laten dragen. Bespreek ze samen en selecteer degene die aansluiten bij wat je als bedrijf wilt uitstralen in de maatschappij om je heen. Probeer er rekening mee te houden dat ieder idee een goed idee is. Wanneer het idee minder aansluit bij je eigen visie, ga er dan over in gesprek met die ene medewerker of meerdere medewerkers. Verruim je eigen visie en ontdek wat MVO voor de ander betekent. Ook dit is een manier van maatschappelijk ondernemen maar dan vooral gericht op je eigen bedrijf en de onderlinge band met je medewerkers.


Visitekaartje

Het is een duidelijk signaal intern dat je staat voor goed werkgeverschap. Want zij zijn uiteindelijk het visitekaartje dat je elke dag verantwoord in de maatschappij achterlaat. Heb jij er al bij stilgestaan hoe belangrijk dit is voor je eigen bedrijf? Zet je medewerkers op de voorgrond.


'Probeer er rekening mee te houden dat ieder idee een
goed idee is'


Het is namelijk erg belangrijk dat je inziet waar de mogelijkheden en kansen liggen. Samenwerken is essentieel wanneer het op maatschappelijk ondernemen aankomt en dat doe je samen met je collega's. Zo straal je in de maatschappij ook uit dat je een betrokken bedrijf bent.