Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

Elly Deurloo verheft schelpen tot kunst

THOLEN – De oorspronkelijk uit Tholen afkomstige Elly Deurloo (62) woont in de monumentale Berghoeve in Calfven en biedt aldaar aan talloze schelpen een tijdelijk onderkomen. Tijdelijk, want Elly geeft de schelpen een tweede leven boven water en wel in de vorm van prachtige en duurzame kunstwerken die zij in opdracht maakt.

DOOR MIRANDA TOEBAK

Haar passie begon zes jaar geleden toen haar broer als aannemer een opdracht kreeg van Badhotel Domburg om de wellnessruimte opnieuw in te richten. Het leek hem wel wat om de wanden te bekleden met mosselen. Hij vroeg zijn zus om dit idee verder uit te werken. Ze kreeg daarbij hulp van nicht Julia. “Ik weet nog goed dat we om onze eerste mosselschelpen vroegen bij een restaurant waar we net zelf mosselen hadden gegeten. Wij naar huis met 12 grote zakken onder onze arm. En blij dat we waren!”, lacht ze.

NoordzeeBanket
Eenmaal thuis werden de schelpen schoongekookt en de restjes verwijderd. “We zaten tot aan onze ellebogen in de vettigheid, want de sausresten kregen we er natuurlijk gewoon bij”. En zo kwam uiteindelijk het eerste ‘probeerseltje’ tot stand. Het project van het badhotel resulteerde in mooie wandpanelen met maar liefst 12.500 mosselschelpen. Elly’s werk werd met veel enthousiasme ontvangen en daarom startte ze in 2015 haar eigen onderneming onder de naam NoordzeeBanket. Daarmee was de cirkel weer rond, want Elly komt uit een familie waar het geld met mosselen werd verdiend.

Elk project is uniek
Elly werkt vooral met mosselschelpen, maar ook strand-, kokkel- en oesterschelpen verwerkt ze graag in haar projecten. “Ik ben helemaal gek van schelpen. Kinderen zien die schoonheid meteen, maar volwassenen zijn die verwondering vaak kwijtgeraakt. Met mijn werk hoop ik de wereld de schoonheid van schelpen te laten zien. Schelpen hebben allemaal een eigen tekening en kleurschakering.”

Elly herkent zelfs soms waar zij de schelpen vandaan heeft gehaald. Als voorbeeld wijst ze een mosselschelp aan die afkomstig is van een maaltijd die door voetbalvereniging Tholense Boys werd genuttigd. “Wist je trouwens dat schelpen honderdduizend jaar oud kunnen zijn? Dat kwam aan het licht toen de Maasvlakte werd opgespoten met zand uit het Doggersland, een gebied in de Noordzee.” De eigenheid van elke schelp en de specifieke wensen van haar klanten maken dat elk afzonderlijk project uniek is. Elly’s opdrachtgevers zijn vooral de horeca, maar ook particulieren mogen graag haar panelen in huis monteren. Groot voordeel is ook nog eens dat ze de akoestiek enorm verbeteren.

Zuster Marie Adolphine
De Berghoeve was ooit de plek waar de in 2000 heilig verklaarde Zuster Marie Adolphine naar school ging. Eens per jaar vindt een processie door het dorp plaats om haar te eren. Ook de Berghoeve wordt hierbij aangedaan en Elly werkt daar met plezier aan mee. De Berghoeve is een plek met geschiedenis, maar Elly merkt gekscherend op dat haar mosselen vaak nóg meer geschiedenis hebben. Die kunnen tenslotte honderdduizend jaar oud zijn.[n]