Afbeelding
Foto: IMAN FASE

Wie bij schoolpleinen nog denkt aan een grijs betegeld plein, die heeft het mis! Scholen zetten steeds meer in op het 'groene schoolplein' met moestuinen, buitenlokalen en blote voeten paden.

OBS De Luyster in Sint-Philipsland was haar tijd ver vooruit. Schoolmoestuinen en groene schoolpleinen zijn op dit moment trending, maar deze basisschool richtte tien jaar geleden al een dele van het schoolplein in als schooltuin. Wekelijks is groep 3 tot en met 8 druk in de weer met wieden, zaaien en oogsten. En de opbrengst? Die gaat lekker mee naar huis!

De leerkrachten van De Luyster zijn allen erg enthousiast over de schooltuin en de tachtig leerlingen des te meer. Yoka Rexwinkel, die lang geleden een kind op deze school had, is nog steeds hulpouder in de moestuin. Iedere maandagmiddag is zij op school aanwezig om de kinderen te begeleiden.

"De leerlingen kijken er echt iedere week weer naar uit", zo weet leerkracht Diana Burgers. "Op maandag hebben ze allemaal oude kleren aan, want dan gaan ze de schooltuin in. Ze helpen van groep 3 tot en met groep 8 met alle klusjes. Vegen, schoffelen, zaaien, wieden en natuurlijk oogsten. Er zijn geen klusjes voor jongere of oudere kinderen, ze doen allemaal alle taken. We verbouwen van alles. Van prei tot sla en van radijsjes tot aardbeien. De oogst wordt verdeeld onder de kinderen. Ze zijn echt apetrots als ze bijvoorbeeld een aardappel of rode biet mee naar huis mogen nemen. Het zijn natuurlijk geen zakken vol, maar ze zijn al blij met één radijsje om thuis aan hun ouders te laten zien."

Volgens de school is de schooltuin een grote meerwaarde voor de school. "Natuurlijk vanwege het sociale aspect. Ze werken echt samen in de tuin. Maar ook de zorg voor je leefomgeving en de natuur vinden we heel belangrijk. Bovendien leren ze met hun vingers in de grond heel veel over voeding en de natuur. Dat vinden wij als school erg belangrijk en het is nog leuk ook. Daarnaast zijn ze ook lekker buiten in de weer en dat vinden we natuurlijk ook een groot voordeel en belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Weer of geen weer, het werken in de moestuin gaat eigenlijk altijd door. Alleen bij hele hevige regenval of onweer slaan we een keertje over." [n]