Afbeelding
Foto: Rien Burgers

Brede School Tholen is een feit. Het schoolterrein is geheel ingericht als groen schoolplein en naar verluid het grootste groene schoolplein van Nederland! Projectleider An Cats is dan ook trots op het resultaat.

"Op een groen schoolplein kun je sporten en wordt je fysiek uitgedaagd, maar je kunt er ook wegdromen of op onderzoek gaan. Eigenlijk worden alle zintuigen - op een vriendelijke manier- geprikkeld", zo legt Cats uit. "Na verloop van tijd zullen allerlei dieren - denk aan vogels, insecten en kleine zoogdieren - er hun plekje vinden. Hierdoor kunnen kinderen dagelijks in contact komen met alle wonderen van de natuur. Wanneer kinderen zich op deze wijze verbonden gaan voelen met de natuur, zullen zij ook hun best doen om de natuur te beschermen. Je zou kunnen stellen dat een groen schoolplein een ‘enorme buitenklas' is, waar kinderen leren over de aarde, biodiversiteit, verantwoordelijkheden, verzorging, samenwerking en zoveel meer. Ook worden ze steeds geconfronteerd met nieuwe situaties; denk aan het weer wat iedere dag anders is. Soms moet je om een regenplas heen, of zijn de stammen over de wadi's nat en glibberig; kinderen leren hierdoor om te gaan met veranderingen. Zo worden zij flexibeler en creatiever, leren zij risico's inschatten, bewegen zij meer en wordt ook de nieuwsgierigheid getriggerd."


Ook de leerlingen mocht zelf ideeën inbrengen. "Zij hadden natuurlijk ook wensen en dromen. Zoveel leerlingen, zoveel wensen. In de buitenruimte van Brede School Tholen is dat ook duidelijk te zien. Het ontwerp voor de buitenruimte biedt een enorm grote variatie aan spel en activiteiten. Ook is er aandacht geschonken aan kinderen met een beperking en kinderen die gevoelig(er) zijn voor prikkels van buitenaf." Volgens Cats zijn de aanleg- en onderhoudskosten hoger dan van een regulier schoolplein, maar daar staan veel voordelen tegenover. "Kinderen hebben minder ruzie, er wordt rustiger gespeeld en kinderen ervaren minder stress tijdens het buitenspelen." De schoolomgeving is niet alleen speelplek, want er zijn buitenklassen gerealiseerd waar een leerkracht aan zijn hele groep buiten les kan geven. [n]