DCIM\100GOPRO
DCIM\100GOPRO Foto:

Jan en Iza trekken de molendeur achter zich dicht

THOLEN - Jan en Iza trokken zaterdag voor de laatste keer de deur van het molenwinkeltje achter zich dicht. Na elf jaar en met een leeftijd van respectievelijk 71 en bijna 69 jaar vindt het Thoolse echtpaar het tijd om van andere dingen in het leven te gaan genieten. Ze hebben naar eigen zeggen geen moeite met de sluiting van het winkeltje, wel zijn ze erg blij dat de unieke producten op het eiland verkrijgbaar blijven. Kaeswinkeltje Potter aan de Eendrachtsweg zal de meelproducten gaan verkopen.

DOOR VERA DE GEUS


Al vier jaar zijn Jan en Iza op zoek naar een nieuwe eigenaar voor Molen de Verwachting in Tholen. Ze kochten de molenromp met het naastgelegen pakhuis en woning in 1980 nadat ze een aantal jaren daarvoor al in dezelfde straat tegenover de molen woonden en dagelijks op de molen keken. De begane grond van de molen was toen al bij het huis betrokken en Jan en Iza werden verliefd op de molen met het huis. Toen de molen te koop kwam, twijfelden ze geen moment en kochten ze die.


Restauratie

De molen zelf is gebouwd in 1848 en kreeg van de toenmalige eigenaar de naam De Verwachting. Waarschijnlijk is deze naam zo bedacht omdat de gemeentemolen die zo een zestig jaar ouder is de naam De Hoop had. Tot 1930 draaide de molen op windkracht. Daarna tot 1946 op een dieselmoter en vanaf 1946 werd het een mechanische maalderij. De molen werkte nog tot 1964 en kwam toen stil te liggen. Jan en Iza kochten de molen in 1980 en in 2008 en 2009 is de molen volledig maalvaardig gerestaureerd.


Meelproducten

Op 30 april 2010 openden ze molenwinkel de Vlaswiek, in deze winkel verkochten ze 80 soorten ambachtelijk gemalen meelproducten voor brood, cake- en pannenkoeken en verschillende soorten meel. Ook waren er cadeauartikelen en souvenirs te vinden. In 2012 kwam er een molenmuseum bij. In het Willem Bastiaanse molenmuseum zijn 40 Hollandsche molens te vinden die op schaal zijn nagebouwd. Jan heeft een molenaarscursus gevolgd maar hij is geen 'echte' molenaar. Na de restauratie heeft hij 200 kilo tarwe gemalen om de stenen goed in balans te krijgen maar sindsdien komen de meelproducten van een andere ambachtelijke molenaar. Dit omdat het te veel is om in alleen te doen.


Mooie ritten

Hoewel Jan en Iza erg hebben genoten van hun tijd in het winkeltje, is het tijd om de deuren te gaan sluiten. "De molen staat nog te koop", zegt Jan. "Toch hebben we, na vier jaar te wachten op een koper, besloten om nu echt te gaan stoppen met het winkeltje. Het had mooi geweest als het direct over was gegaan om een nieuwe eigenaar, maar we hebben besloten daar niet op te wachten. We hebben gezegd: "Je kunt wachten tot je tachtig bent en door je hoeven zakt, of je kunt er een klap op geven en de winkel sluiten. Voor dat laatste hebben we gekozen. Ik ben 71 en mijn vrouw wordt bijna 69. Dan is het wel tijd om nog iets anders te gaan doen in je leven. We kijken ernaar uit om tijd aan onszelf te gaan besteden. De auto pakken en mooie ritten gaan maken", vertelt Jan desgevraagd. Jan en Iza blijven in de molen wonen tot er een koper is gevonden, maar de winkel sluit dus. "Ik vond het een onprettig idee dat onze klanten deze mooie, ambachtelijke meelproducten niet meer op het eiland zouden kunnen kopen. Gelukkig zal Kaeswinkeltje Potter aan de Eendrachtsweg nu de meelproducten gaan verkopen. Daar ben ik erg blij om. Daardoor sluit ik met een gerust hart het molenwinkeltje", besluit Jan. [l]