Afbeelding
Foto: Beeldenbank Laat Zeeland Zien / Photographics

Subsidie voor oplossen krapte op arbeidsmarkt

THOLEN - Vijf Zeeuwse projecten voor het oplossen van de krapte op de arbeidsmarkt krijgen 50.000 euro subsidie.

Dit geld komt uit de subsidiepot Zeeland in Stroomversnelling van het Rijk, de provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten. ‘Ieder project wordt uitgevoerd door een groep van samenwerkende bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen, waarbij de vraag van de werkgevers centraal staat’, laat de provincie Zeeland weten. Donderdag ontmoetten de bedrijven die aan de slag gaan met hun project elkaar bij de bekendmaking van de subsidies door gedeputeerde Jo-Annes de Bat. De projecten die geld ontvangen zijn Talent voor Zeeland, Medisch specialistische zorg, Meer handen vrij door Fylm, Smartbanen: the work zone en Instroom en doorstroom havenlogistiek.

Projecten
Bij Talent voor Zeeland maken net afgestudeerde talenten op HBO- en WO-niveau kennis met meerdere organisaties in Zeeland. Het doel is om met 10 organisaties samen te werken en 15 traineeships aan te bieden. AddVision Projectontwikkeling & management werkt hiervoor samen met ziekenhuis Adrz, Dockwize, HZ University of Applied Sciences en Zeeuwland.
Het doel van het project Medisch specialistische zorg is om één gezamenlijke Zeeuwse behandeldienst voor de gehandicaptenzorg te organiseren, waardoor het werk voor artsen Verstandelijk Gehandicapten (VG) aantrekkelijker wordt en mogelijk meer artsen VG (in opleiding) in Zeeland aangetrokken kunnen worden. Ook worden mogelijkheden voor taakherschikking onderzocht om de gehandicaptenzorg te verbeteren. Zorgorganisatie Gors werkt hiervoor samen met Zuidwester en Tragel.
In het project Meer handen vrij door Fylm wordt het arbeidsbesparend effect van Fylm onderzocht. Fylm kunnen zorgmedewerkers inzetten om bewoners van verpleeghuizen te stimuleren om groepsgewijs beweegoefeningen te doen. Het is een vervolg van een pilot waarin onderzocht is of Fylm ouderen in beweging kan brengen. Er wordt onder meer gekeken wat het effect is op de belasting, werkdruk en werkgeluk, van zorgmedewerkers.
Bij Smartbanen; the work zone worden Zeeuwse organisaties met een tekort aan technisch geschoold (HBO) personeel verbonden aan technisch geschoolde studenten met de gewenste opleidingsrichting. Zo kunnen werkgevers voorzien in hun vacatures en studenten tijdens hun studie een betaalde bijbaan én stage én afstudeeronderzoek krijgen in het door hen gewenste werkveld. Hierbij werken Rijkswaterstaat, HZ University of Applied Sciences, Saman Groep, waterschap Scheldestromen, ICL-IP, Timesavers en de provincie Zeeland samen.
Doel van het project Instroom en doorstroom havenlogistiek is om de instroom en doorstroom van de medewerkers in de havens van Zeeland zowel kwalitatief als kwantitatief te versterken. Dat gebeurt door een nieuwe (praktijkgerichte) opleidingsmogelijkheid te vormen vanuit werkgevers en onderwijsinstellingen, die aansluit bij de vraag van de werkgevers en aantrekkelijk is voor (potentiële) medewerkers. Doel is om minimaal 30 nieuwe en 40 huidige medewerkers op te leiden voor het werk in de havens in Zeeland. Havenwerk en C-Port, de initiatiefnemers van dit project, werken hierbij samen met VDAB, Scalda en Helix Learning. Zo willen partijen de tekorten op de arbeidsmarkt verkleinen in plaats van verdelen, zoals nu vaak het geval is.[n]