Wit speelt en maakt remise
Wit speelt en maakt remise Foto:

Zomercompetitie gestart voor BSV schakers

BERGEN OP ZOOM - Schaken in clubverband was in de Coronatijd natuurlijk uit den boze. De Bergse Schakers van BSV hebben echter sinds 4 juni weer tegen elkaar mogen schaken. Op internet is het schaken op alle niveaus wel doorgegaan. En ook de strijd voor het uitdagen van wereldkampioen Magnus Carlson is in etappes doorgegaan.


De Nederlandse schaker Anish Giri heeft mee gedaan aan de strijd voor de uitdager van de wereldkampioen. Het eerste gedeelte van die strijd heeft in 2020 plaatsgevonden en werd onderbroken door de Corona perikelen. Onze landgenoot stond toen in de middenmoot. Toen onlangs de strijd hervat werd, stoomde Anish door naar de tweede plek, helaas dus onvoldoende om de uitdager van Magnus Carlson te worden. Maar Anish is nog jong en een andere Nederlander Jorden van Foreest is ook bezig om bij de wereldtop te komen. Alle hoop op de toekomst dus.


Zomercompetitie
Bij BSV werd dus op 4 juni het schaken hervat. BSV heeft besloten om de strijd om het kampioenschap van dit seizoen niet meer voort te zetten en direct naar de zomercompetitie te gaan. In de zomercompetitie spelen de spelers een of twee wedstrijden op een avond met tempo dat uitkomt op ongeveer een uur per persoon per partij. De resultaten daarvan zijn: Ronde 1: Martin de Smit - Bas van de Putte 0-1; Robert Kunst - Piet Bruys 1-0; Laurens Quinten - Pieter-Jan Demmers 0-1; Abdulhamid Hussein- Berend Ruben 0-1; Levi Vriens-Kees de Looff 1-0; Wesley Hopmans-Henk van Houten 1-0; Oliver de Hert oneven Ronde 2: Bas van de Putte - Robert Kunst 1-0; Pieter-Jan Demmers-Oliver de Hert 0-1; Berend Ruben-Levi Vriens 1-0; Martin de Smit - Wesley Hopmans 1-0; Piet Bruys-Laurens Quinten 1-0; Kees de Looff - Abdulhamid Hussein 1-0. Dat betekent dat er twee koplopers zijn: Berend Ruben en Bas van de Putte met 2 punten uit 2. Oliver de Hert heeft ook 100%, maar speelde maar één partij.
In de zomercompetitie kunnen spelers inschrijven voor één of twee partijen op de vrijdagavond. Contact opnemen met de wedstrijdleider kan via wedstrijdleider@bozschaak.nl. Maar ook kan men gewoon om 19.45 zich melden bij het schaakhonk: Dependance van de RSG ’t Rijks aan de Rijtuigenweg.


Jeugdschaken
Ook het jeugdschaken, trainingen en wedstrijden is alweer 2 weken geleden gestart. Als er belangstelling is voor het jeugdschaken kan men contact opnemen met de jeugdleider: jeugdleider@bozschaak.nl of gewoon langs komen op de dinsdagavond even voor 18.30 uur. De trainingen en wedstrijden zijn tot 19.30 uur en vinden plaats in het Juvenaat, Pater Dehonlaan. Op 10 oktober 2020 was uw schaakverslaggever voor het laatst actief in De Bode en werd u dit schaakprobleem voorgeschoteld: Wit: Kh2, Dd1, Te1, Pf1, Pf3; pi: b5, c3, d3, e4, f2, g2 en h3. Zwart: Kh7, Df6, Ta5, Pc6, Pf5, Le6; pi: b6, c7, d6, e5, e6, g7 en h6. Zwart staat een stuk (= loper) voor, maar wit aan zet kan natuurlijk direct een loper of een paard slaan.
Maar met welke zet komt wit zelfs een stuk voor te staan? De oplossing is: 1. fxe3. Dan heeft wit gelijk zijn stuk terug, maar er blijven twee paarden van zwart in staan. Een van de twee zal dus ook nog verloren gaan en dan staat wit dus een stuk voor. In het nieuwe schaakprobleem, zie diagram, heeft wit een dame tegen een loper. Echter zwart dreigt Lc8#. Hoe kan wit zich nog redden? Winnen lukt niet, dus de opgave is hoe kan wit nog remise maken?[n]