v.l.n.r. Jacoba van Beveren en Marinus J Neele en een onbekende achter het huis van de familie Neele aan de Molendijk rond 1935.
v.l.n.r. Jacoba van Beveren en Marinus J Neele en een onbekende achter het huis van de familie Neele aan de Molendijk rond 1935.

Terug in de tijd: het dorp Stavenisse

Wie rondwandelt of fietst door Stavenisse vergaapt zich aan de prachtige geveltjes uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Neem de tijd om dit prachtige voorstraatdorpje te ontdekken. Wandel van de haven naar de hervormde kerk door de Voorstraat waar achter de leilinden het rijke verleden van Stavenisse zichtbaar is.

Bewonder aan de haven de Stavenisse Molen, de korenmolen die Stavenisse sinds 1801 rijk is en het voormalige gemeentehuis op de kop van de haven. Hier vonden de inwoners tijdens de Watersnoodramp van 1953 een veilig heenkomen. Niettemin werd Stavenisse zwaar getroffen en verdronken er 153 mensen. Stavenisse had daarmee de meeste doden te betreuren van heel Tholen.


‘Het Zeemonster’ aan de weg naar Sints-Maartensdijk is het monument dat ons daaraan herinnert. Net als de twee fraaie natuurgebieden die de omgeving van Stavenisse rijk is: de Geulse Weel en het Diepe Gat zijn. In werkelijkheid overblijfselen van deze en eerdere dijkdoorbraken.


De haven van Stavenisse werd na de ramp betiteld als ‘zwakke schakel’ en met sluiting bedreigd. Dankzij hevig verzet werden andere oplossing gezocht en is Stavenisse inmiddels de veilige haven van veel watersporters en sportvissers. Vergeet ook niet de fraaie Voorstraat die eindigt bij de Hervormde Kerk. Een relatief jong gebouw, maar als je bedenkt dat hij in 1910 de kerk uit 1617 verving omdat die te klein was…


bron: eilandtholen.nl

Uitrusten in café Handel en Scheepvaart van Piet Hendrikse na opruimwerkzaamheden na de watersnood.
De Stavenisse Molen vanaf de Molendijk.
Kerkstraat, zicht op NH Kerk en de openbare lagere school aan de Poststraat.
De haven van Stavenisse omstreeks 1915.
Koningin Juliana bezoekt in 1953 de herstelwerkzaamheden aan de dijken tussen Sint-Annaland en Stavenisse.
Leendert Adriaan Houtop, Huberdina van Dalsen en Johanna Huberdina (Jo) Houtop rond 1932.
Stavenisse rond 1934.