De openbare lagere school aan de Ring rond 1934.
De openbare lagere school aan de Ring rond 1934. Foto:

Terug in de tijd: Stalland

Het was Anna van Bourgondiƫ die het schorrengebied bij het eiland Tholen liet bedijken in 1475. De kerk, en daarmee het hele dorp, droeg ze op aan de heilige Anna. Sint Annaland is een ringvoorstraatdorp. Er loopt een voorstraat van de haven naar de kerk in het midden van het dorp. Rondom de kerk staan de huizen in een ring gebouwd.


De oorspronkelijk kruiskerk uit 1492 is verloren gegaan, eind 19e eeuw is daar de huidige kruiskerk voor in de plaats gekomen. De toren heeft een houten lantaarn en een tentdak.


Sint Annaland heeft twee molens, een naamloze standerdmolen en molen de Vier Winden. De naamloze standerdmolen staat op de Molendijk en is gebouwd in 1964. Hij werd gebruikt om graan te malen. De rode molen met gepotdekseld dak is de oudste molen van het eiland. De Vier Winden is een stellingmolen uit 1847 en ziet er totaal anders uit. De witte molen werd ook gebruikt voor het malen van graan, maar is op het moment buiten gebruik.


In de Voorstraat in Sint Annaland staat het Nonnetjeshuis. Het is een 17e eeuws huis met een trapgevel, waarin drie mensenschuwe zusters woonden. Na de dood van de laatste gingen voor het eerst in jaren de luiken weer open.

In het voormalige gemeentehuis is streekmuseum de Meestoof gevestigd. Een museum waarin je terug gaat naar grootmoeders tijd. Het geeft een overzicht van het culturele erfgoed van Tholen en Sint Philipsland. Kerncollecties zijn de meekrapteelt, Thoolse sieraden en klederdracht. De teelt van de meekrapwortel voor de wortelproductie en de winning van de natuurlijke rode kleurstof was namelijk lange tijd een belangrijke inkomstenbron op Tholen. De Meestoof is genoemd naar het gebouw, waarin vroeger de meekrapwortels werden gedroogd. Het museum heeft jaarlijkse wisseltentoonstellingen. bron zeeland.com

Muziekverenigingen lopen door de Voorstraat. Midden het vaandel van gemengde zangvereniging Excelsior. Ter gelegenheid van het jubileum van Accelerando rond 1925.
De welbekende haven rond 1935.
Ook in 1921 werd het jubileum van Accelerando groots gevierd met ene optocht van versierde wagens.
Mientje Bruijnzeel en haar moeder Jannetje Josina Bruijnzeel-van Dijke.
De rode molen met gepotdekseld dak is de oudste molen van het eiland.
Een panorama van het dorp vanaf de kerktoren.
Gerard Gaakeer met echtgenote en rechts Nicolaas Bruijnzeel met zijn echtgenote Willemina Gaakeer.