Tholenaren slopen rond 1965 de oude schuur aan de Minneputtestraat.
Tholenaren slopen rond 1965 de oude schuur aan de Minneputtestraat. Foto:

Terug in de Tijd: Tholen Stad

De stad Tholen heeft een rijke historie De stad heeft een beschermd stadsgezicht en dat is niet voor niets. Naast tientallen rijksmonument vind je nog grote delen van de wallen en vesten terug rondom de stadskern.

De stad is in de 13e eeuw ontstaan bij een tol aan de Eendracht, een water tussen het eiland Tholen en Noord-Brabant. Daar dankt de stad ook de naam aan: waar tol geheven kan worden; Tholen. De stad kreeg in 1366 stadsrechten. De voormalige stadswallen hebben nog steeds de kenmerkende stervorm rondom de stad. Het Middeleeuwse stratenpatroon is ook nog steeds zichtbaar.


Wie door de stad dwaalt, krijgt een goede indruk hoe de burgers van Tholen vroeger geleefd hebben. Eén van de mooiste plekken waar dat het best zichtbaar is, is de Venkelstraat.


Walkorenmolen De Hoop, gebouwd op de stadswallen, dateert uit 1736. De molen werd gebouwd in opdracht van het stadsbestuur. Doordat de bomen op de singels de wind tegen hielden, is de molen met zo’n 5 meter opgehoogd, wat de molen zijn unieke uiterlijk gaf. De Hoop is nog steeds in gebruik als korenmolen.



Hoog boven Tholen steekt de 14e eeuws toren van de Nederlands Hervormde Kerk uit. De toren is in de 15e eeuw verlengd en heeft een hoogte van 49 meter. De kerk is in Brabants gotische stijl gebouwd in de 15e en 16e eeuw.


Het historische stadhuis is rond 1460 gebouwd, na een grote stadsbrand. Het carillon heeft de oudste beiaardklok van Nederland uit 1458 en 9 klokken uit 1627. Het speelt elk kwartier. Op het plein voor het stadhuis werden vroeger misdadigers berecht. Het laatste doodvonnis werd hier in 1750 met het zwaard voltrokken.


Aan de noordkant van de stad ligt de Tholense brug. De witte boogbrug gaat over het Schelde-Rijnkanaal en de N286 die erover loopt, is de belangrijkste ontsluiting van het eiland. Zuid van de brug ligt de haven van Tholen. Ter hoogte van de oude stadskern, ligt de jachthaven met historische scheepswerf.



In het gebied tussen de jachthaven en de oude stadskern liggen de restanten van de voormalige oesterputten van Tholen. De aanleg van de Oesterdam zorgde voor het einde van de oesterteelt. Het water ging van zout naar zoet. De Oesterdam , tussen Tholen en Zuid-Beveland, is met 10,5 kilometer de langste dam van de Deltawerken. De Bergse Diepsluis, waar het scheepvaartverkeer aanmeert, is aangelegd op de restanten van de verdronken stad Reimerswaal.


bron: zeeland.com

Vóór de start van het werk aan de nieuwe brug in 1927 steekt burgemeester Van der Hoeven de eerste spade in de grond.
De opening van garage Vos aan de Eendrachtsweg rond 1961.
Praatbank bij de Kaaij. V.l.n.r. Kees Koppenhol, Toon Duine, David van der Velde, Leen de Jonge (TH48), Piet Kegge, Ko de Jonge (TH48), Ben Nelisse, Huub Bout, Ko Deurloo, Leen Schot en Johannes Kurvink.
Medewerkers van Banketfabriek De Waal.
Mandoline Vereniging Tremelando met rechts dirigent de heer D. Burgers.
Een veekeuring op het Thoolse sportveld.
Bezoek Koningin Juliana en Prins Bernhard aan Tholen met de Commissaris van de Koningin in 1950.
Luchtfoto van de vesting vanuit het zuidoosten met de Oesterputten.
De Markt, het travalje en Smederij v.d. Hoven rond 1965.
Het Oudeland nummer 2, 4 en verder.
Eendracht met brug gezien vanaf dijk aan de Brabantse kant.