Jan van Tilburg: 'Ondernemen is vooruitdenken. Ik vind het belangrijk om een visie te hebben over de komende tien jaar'
Jan van Tilburg: 'Ondernemen is vooruitdenken. Ik vind het belangrijk om een visie te hebben over de komende tien jaar' FOTO GERTRUDE SNOEI

'Wij gaan
tegen de
draad in'


Op zijn vierde liep Jan al mee om aardappelschillen op te halen in Dinteloord voor het bedrijf van zijn vader, dat werd opgericht in 1940. Jan is ondertussen ruim 40 jaar zelf eigenaar van het familiebedrijf. Tijdens het interview benadrukt hij meerdere keren dat hij dit niet zonder zijn vrouw had kunnen bereiken. Tegenwoordig zitten er ook meerdere kinderen in het bedrijf en heeft de Van Tilburg Groep vier vestigingen: in Dinteloord, Steenbergen, Bergen op Zoom en Moerdijk. Daarnaast heeft de familie van Tilburg ook nog een feestzaal De Blauwe Wolk en verhuren ze winkelpanden en oldtimers.

Hoe ben jij als persoon?
"Veelzijdig. Ik noem het zelf een aangeboren afwijking. Ik ben zowel links- als rechtshandig. Mijn vader had dat ook. Hij heeft mij geleerd dat je met meerdere dingen tegelijk bezig kan zijn. En dat zie je ook terug in ons bedrijf. Ik vind het zelf ook fijn om af te wisselen. Om goed te scoren moet je diversiteit hebben."

Zit er ook een nadeel aan die veelzijdigheid?
"Nou, je moet kunnen schakelen. Maar als je dat kunt, is er niets aan de hand. Ook moet je het allemaal kunnen organiseren. Vaak is het ook gewoon een kwestie van doen en innovatief blijven. Precies de dingen die ik gelukkig goed kan. Ook heb ik een ontzettend goed geheugen. Vroeger schreef ik op zaterdag mijn boekje bij en kon ik zo 80 klussen opschrijven die ik die week uitgevoerd had."

Wat kenmerkt jou nog meer?
"Hard werken. Ik maakte vroeger weken van 100 of 120 uur. Dat was toen meer regel dan uitzondering. Tegenwoordig maak ik nog zo'n 60 tot 70 uur. Ik was idolaat van mijn bedrijf en wilde ook heel veel dingen zelf doen. Dan kom je vanzelf op zo veel uren per week, dat bouw je op."

Was je dan niet heel moe na zo'n week?

"Nee. Onvoorstelbaar, maar waar. Nu op mijn 65e werk ik nog veel, maar steeds meer op de achtergrond. Ik draag langzaam de zaak over naar onze kinderen. Maar voorlopig blijf ik zelf ook nog actief hoor. Ondernemers hebben levenslang, vind ik zelf. Het is fijn om iets nuttigs te doen."

Jouw vrouw werkt ook in het bedrijf?
"Ja, maar ze blijft liever op de achtergrond. Ze is medisch en chemisch laborante en heeft dat beroep eerst uitgeoefend. Daarna hielp ze steeds meer mee. Mijn vrouw is heel belangrijk voor me en heeft mij altijd gesteund. Dat heb je nodig als ondernemer, anders kom je niet zo ver. Dat is echt bepalend geweest voor de groei van de Van Tilburg Groep: wij deden het samen."

Wat is het belangrijkste dat je van je vader hebt geleerd?
"Positief blijven en je eigen ding blijven doen. Hij was kolenboer en deed daarnaast nog allerlei andere werkzaamheden. Ik zat een keer bij een gesprek dat hij had met een andere ondernemer, en die persoon vond eigenlijk dat mijn vader het niet goed deed. Hij was van mening dat Van Tilburg te verschillende activiteiten had. Het had allemaal geen verband met elkaar, dus dat klopte niet. Mijn vader knikte en gaf de man gelijk. Na dat gesprek was zelfs ik ervan overtuigd dat mijn vader zelf ook vond dat hij niet goed bezig was.


'Positiviteit
is belangrijk'


Niets was minder waar. Daarna legde mijn vader aan me uit dat we niets verkeerd deden. We doen het alleen anders dan anderen. Wij gaan tegen de draad in. Er zit totaal geen logica in, maar het werkt al jaren voor ons. Toen de periode kwam dat werd overgestapt van kolen naar gas, werd mijn moeder ongerust. Mijn vader maakte zich niet druk en zei: 'er komt altijd wel iets anders'. En dat kwam er ook. Daarnaast leerde hij me dat mensen kuddedieren zijn. Als iets goed gaat bij jouw bedrijf, gaat de hele wereld hetzelfde doen, zei hij."

Plan je ver vooruit?
"Absoluut. Ondernemen is vooruitdenken. Ik vind het belangrijk om een visie te hebben over de komende tien jaar. We zijn ook altijd bezig met investeringen voor de toekomst. Onze loods in Dinteloord bouwen was een goede vooruitziende zet. Ik had tien jaar gespaard en kon die loods gelukkig neerzetten zonder dat ik de bank nodig had. Toen die klaar was begon de vraag naar afvalscheiding toe te nemen. We waren perfect op tijd met alle voorzieningen die we nodig hadden."

Merk jij dat er meer bewustzijn is voor het milieu?

"Nu gaat het pas écht beginnen. Het lijkt wel of men nu pas wakker wordt en gaat zien hoeveel vervuiling er is. Een te lange tijd werd er een beetje lacherig over gedaan. Eindelijk wordt nu de basis van de vervuiling aangepakt. Als een product wordt ontwikkelt, gaat men ook bedenken: wat doen we met het afval? Maar nog steeds vind ik dat er veel te veel plastic is. Brood zit nog steeds in een plastic zak. Dat kan echt niet! Maak dan die plastic zak 1,50. Kijken wat mensen dan gaan doen. Een groot deel kan zich nog steeds niet goed voorstellen wat die plastic zak voor schade aanricht in de toekomst. We moeten dit meer bewust worden en vertellen! Als mensen tien jaar vooruit konden kijken, zouden ze echt schrikken. Plastic is een moordenaar voor de samenleving. Laten we daar niet meer voor wegkijken."

Jij gaat dus zelf heel bewust om met scheiden van afval?
"Ja, zelfs het papiertje van het theezakje haal ik eraf en gooi ik bij het oud papier. Opruimen en sorteren zitten in mijn bloed, ik kan het niet laten. Ook naar mijn collega's toe laten zien waar we samen voor werken. Ik ben ook geen standaard baas, ik zie mezelf als een coach die mee voetbalt. Positiviteit is belangrijk. Ik hou van hard werken en mijn mensen ook. Als je hier de kantjes vanaf loopt, kun je het wel vergeten."

Met wie zou jij aan de keukentafel willen zitten?
"Met Wobke Hoekstra. Daar kijk ik ontzettend tegenop. Hij heeft een vooruitziende blik met betrekking tot de economie en blijft rustig. Zulke personen moeten het land dragen, die heb je nodig."

Afbeelding