Afbeelding
Foto: Ben Steffen

Jouw merkbroer

Wekelijks spreken wij bij Imagine Creative Agency  in Tholen de meest uiteenlopende organisaties. Van de diversiteit aan vraagstukken krijg ik enorm veel energie. In mijn functie geef ik sturing aan het creatieve en strategische proces voor het vormen van een passend antwoord op deze vaak complexe vragen. Hoe zet ik effectief mijn nieuwe productlijn in de markt? Past onze huidige identiteit nog wel bij onze dienstverlening? Hoe kan ik structureel mijn conversie-ratio verhogen? Om zo maar enkele van deze vragen op te noemen. 


Past onze
huidige identiteit
nog wel bij onze
dienstverlening?


Omdat onze focus ligt op het bedienen van bedrijven in het midden en groot-segment kunnen wij de kleine(re) ondernemers veelal niet helpen. Toch zijn hun vragen niet heel anders, alleen van een andere omvang. In deze column maak ik daarom graag van de gelegenheid gebruik om mij tot hen te richten.

 
Om direct tot de kern van het verhaal te komen, of je het wilt of niet is iedereen verbonden aan concurrentie. Bedenk maar, bij een markt waar geen concurrentie zou zijn, maar wel behoefte, heeft de enige speler de gehele markt voor zichzelf. Alles wat deze speler doet is feitelijk goed.


Helaas is dit in de praktijk nooit het geval. Je moet je dus onderscheiden. Dit vraagstuk ‘hoe te profileren in een markt waar veel aanbieders in zijn’ krijgen wij dan ook verreweg het meest. Hiervoor is een simpele maar effectieve strategie, namelijk 'Wie is mijn merkbroer?'. Deze strategie is niet sexy en zeker niet origineel, maar wel door elke ondernemer zelfstandig toe passen.


Hoe werkt het? Iedereen kijkt op tegen een specifieke onderneming in hun branche-segment. Soms met afgunst, maar veelal met verlangen. Die organisatie, dat is jouw ‘merkbroer’. Door te kijken naar wat hun nu juist zo heeft gevormd en wat deze actief doet om hun positie te behouden, kun je deze spiegelen. Het beste maak je hiervoor een lijst en werk je deze structureel af. Het valt aan te raden om vanuit de kern te beginnen en naar buiten te werken. Waar bestaat hun organisatie uit, wat is hun dienstverlening, verkoopkanalen, uittingen, etc. 


Dit zet je af tegen je eigen onderneming. Vervolgens kun je hier structureel aan werken. Heel praktisch gezien. Gebruiken zij facebook veel? Dan zit daar blijkbaar de doelgroep. Hoe vaak en wat publiceren zij hierop? Vervolgens kun je dit ook proberen op te zetten. Het is niet origineel, maar geloof me op deze manier ga je uiteindelijk hetzelfde denken en het zelfde doen. En last-but-not-least wordt je ook creatief! Voor je het weet zie je namelijk mogelijkheden welke zelfs je grootste concurrent niet ziet. Dus kijk goed naar jouw merkbroer. Want je kunt nooit de concurrentie overstijgen door niet eerst op het zelfde niveau te komen!


Je kunt nooit
de concurrentie
overstijgen door
niet eerst op het
zelfde niveau
te komen