Afbeelding
Foto: privébezit

‘Als je God persoonlijk leert kennen dan komt ook het verlangen om hem te dienen’

Door: Vera de Geus Algemeen

POORTVLIET - Victor van der Meer is de nieuwe predikant van de Hersteld Hervormde Gemeente in Poortvliet. Voor het beroep dat op van der Meer was gedaan verhuisde hij samen met zijn gezin naar Poortvliet.

 

De 29-jarige van der Meer werd geboren in Maleisië. Zijn vader had daar een baan maar toen Victor slechts een paar maanden oud was verhuisde hij terug naar Nederland waar Victor opgroeide in Capelle aan den IJssel. Hoewel Victor wel gedoopt was, speelde het geloof verder geen grote rol in zijn leven. Dat veranderde toen van der Meer zijn vrouw leerde kennen. 

Verlangen

“God heeft mijn vrouw gebruikt om mij weer met hem in contact te brengen. Mijn vrouw was trouw kerkelijk opgevoed, maar ook voor haar speelde geloof geen grote rol. Op ten duur wekte God bij haar het verlangen op om naar Hem op zoek te gaan. Toen is het balletje gaan rollen en zijn wij samen op zoek gegaan naar een kerk. Nadat ik tot geloof ben gekomen, sprak God mij op een gegeven moment rechtstreeks aan via de bijbel”, legt van der Meer uit.

Wonder

Victor ging vervolgens theologie studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Een voltijdsopleiding die maar liefst zes jaar duurt. Daarnaast heeft Victor ook zijn jonge gezin en werkt hij daarnaast ook al als pastoraal medewerker. Het feit dat het geloof vroeger geen grote rol speelde in Victor zijn leven maakt het ‘wonder’ voor hem nog groter. Hij vertelt: “Als je God persoonlijk leert kennen dan komt ook het verlangen om hem te dienen. Het maakt het wonder nog groter dat ik nu God mag dienen terwijl ik vroeger randkerkelijk was. Ik bedoel daarmee: dat is voor ons mensen nog specialer dan als iemand die wel netjes kerkelijk is tot geloof komt”.

Richting

Van der Meer kreeg zijn preekbevoegdheid in maart 2019. Sinds afgelopen februari was hij beroepbaar. Hij kreeg twee beroepen. “Het was een heel persoonlijk proces samen met mijn vrouw en God. We hebben gevraagd aan God waar hij wilde dat wij heen gingen. Via de bijbel werden wij richting Poortvliet gewezen. Het is heel bijzonder om te ervaren dat God persoonlijk communiceert. Hij gaf ons die richting en toen was er geen twijfel meer. Dat is heel bevrijdend geweest”, legt Victor uit. De overgang van Oud Alblas waar Victor eerder woonde naar Poortvliet ervaart van der Meer dan ook niet als heel groot. “Het is wel anders als de Randstad maar het bevalt goed. Mensen zeiden: Zeeuwen zijn stug maar dat is mijn ervaring totaal niet.” 

Doopdienst

Inmiddels is Victor zijn derde dochter geboren. Tijdens zijn eerste doopdienst mocht hij zijn eigen dochter dopen. Een heel bijzonder moment. Van der Meer hoopt als predikant trouw aan God en zijn Woord te zijn en dicht bij de mensen te kunnen staan. Niet alleen via de diensten die hij voorgaat maar net zo goed tijdens hij huisbezoeken van zijn gemeenteleden. Hij hoopt hen bij te kunnen staan met raad en steun. “Ik ben namens God afgevaardigd om in vreugde en verdriet te delen. Persoonlijk hoop ik dat alle mensen, kerkelijk of niet, de liefde van Jezus mogen leren kennen. Eenieder is dan ook van harte welkom om een dienst bij te wonen in Poortvliet,” aldus Van der Meer. [n]