Hervormde kerk Stavenisse
Hervormde kerk Stavenisse Foto: Albert Zwerus

Monumenten kijken en beleven op gemeente Tholen

Algemeen

THOLEN - Cultuur snuiven kan zaterdag 11 september in negentien monumenten op Tholen en Sint Philipsland. Tussen tien en vijf uur is daar van alles te zien en te beleven.

Sint-Maartensdijk: Zo zijn er in Sint-Maartensdijk rondleidingen over het voormalige kasteelterrein Onder de Linden, een nieuw onderdeel in het programma. Ook de Maartenskerk in de smalstad is open. Op beide plekken wordt op bepaalde tijdstippen middeleeuwse muziek en zang uitgevoerd. Boerderij De Grote Muiterij doet voor het eerst mee, net als in Tholen boerderij Welgelegen.

Tholen: Bij de Kettinghoeve in Tholen is een markt van streekproducten te vinden, en ponyrijden. De Grote en de R.K. kerk kunnen bezocht worden, net als beide molens. In de Gasthuiskapel houdt de heemkundekring een inloopdag met oude foto’s. En in het voormalige stadhuis is er uitleg over oude muziekinstrumenten. Op het pleintje er tegenover organiseert de Kunstkring tussen 13 en 17 uur een creatieve middag.

Sint Philipsland: In Sint Philipsland timmert de heemkundekring aan de weg bij de travalje en de weegbrug - waar groepen zich kunnen laten wegen. De molen is open, daar is ook een collectie oude timmermansgereedschappen te zien. En ook de Hervormde kerk doet mee.

Oud-Vossemeer/Stavenisse: In Oud-Vossemeer en Stavenisse zijn de Hervormde kerken eveneens open voor het publiek, en in Scherpenisse kan molen De Korenbloem vanbinnen worden bekeken. In Sint-Annaland doet streekmuseum De Meestoof mee aan de Open Monumentendag.

Orgelbespelingen: In verschillende kerken staan op deze dag orgelbespelingen op het programma. In Tholen klinkt tussen twaalf en een uur het carillon van het oude stadhuis. En in Sint Philipsland en enkele andere plaatsen laten de leden van de stichting Streekdracht Tholen zich zien in hun fraaie kostuums.


Routes
Fietsliefhebbers kunnen zaterdag een van de routes rijden die langs de verschillende monumenten voeren. Ze zijn te vinden op de website van de Thoolse heemkundekring.[n]