Afbeelding

Thoolse natuurouders gaan weer aan de slag!

Door: Vera de Geus Algemeen

THOLEN - Voor het eerst sinds corona ging de natuurouderwerkgroep donderdag weer aan de slag op een ochtend voor de natuurouders van het eiland Tholen. Natuurouders zijn (groot)ouders die het leuk vinden om samen met kinderen op onderzoek te gaan in de natuur. Natuurouders helpen de leerkracht bij de uitvoering van het natuuronderwijs.


De bijeenkomst vond plaats op schor Alteklein te Tholen en de 18 aanwezige natuurouders waren blij elkaar weer te ontmoeten, met elkaar in gesprek te gaan en nieuwe plannen te maken. De natuurouderwerkgroep brengt natuurouders met elkaar in contact. Als groep kun je elkaar inspireren en sta je er niet alleen voor. “Hier op schor Alteklein hebben we in samenwerking met Natuurvereniging Tholen, onder leiding van Wijnand Lammers, een project voor de bovenbouw (groep 7/8) van de Thoolse basisscholen. Deze klassen komen de natuur letterlijk een handje helpen door te hooien, zagen, snoeien en houtrillen maken. Tijdens de natuuractiviteit leren ze actief door dingen te doen en te ervaren. Kinderen bewust maken van de natuur om zich heen, een positieve natuurbeleving meegeven, want wij als natuurouders weten: het is
niet vanzelfsprekend dat kinderen in aanraking komen met de natuur. Dit project draagt bij aan bewustwording, binding, zorg en respect voor de eigen leefomgeving.”


Om het project te promoten onder de natuurouders gingen ze deze dag zelf aan de slag om het gebied te hooien. Door het hooien verarmd de bodem waardoor bijzondere planten terugkomen. Hooien houdt in dat eerst het gemaaide gras op rijen of hopen wordt geharkt, daarna wordt het gras op een draagbaar (een soort brancard) geharkt om het vervolgens naar één van de hooibergen in het gebied te brengen. Deze hooibergen zijn inmiddels al 12 jaar oud en bieden onder andere beschutting maar ook een eigen leefomgeving voor tal van dierensoorten. Bij en op de hooibergen groeien ook paddenstoelen die de plantenresten afbreken.

De nieuwe leskist biodiversiteit werd deze ochtend ook aan de natuurouders gepresenteerd, zodat kinderen ook leren waarom ze de natuur een handje komen helpen. Wat kan je zelf doen voor de biodiversiteit komt ook aanbod tijdens de les zoals zaadbommetjes maken van nectarplanten voor vlinders en bijen, insectenhuisjes maken; onze tuinen zijn veel te netjes, planten en dieren tellen; nuttig en leuk.