Afbeelding

Groeien valt nog niet mee

Ondernemers zijn vaak goed in ondernemen, maar doen ze dat structureel of uit de losse pols? Improviseren is een groot goed maar kan ook leiden tot misverstanden. Op de vraag "Hebben jullie een ondernemingsplan,” wordt vaak gereageerd: ‘nee', met als toevoeging "maar ik heb het wel allemaal in mijn hoofd zitten”. Dat is heel mooi natuurlijk, maar dan is het wel te hopen dat er met dat hoofd niets gebeurt.


Structuur
Het is vaak nuttiger om dingen die ‘in je hoofd' zitten op te schrijven. Op de eerste plaats maakt het je hoofd leeg zodat er ruimte is voor andere zaken, maar door het op te schrijven gaan veel ondernemers nadenken en zien ze resultaten voor zich. Vragen als: waar sta ik nu? Waar wil ik naar toe en voor wie doe ik het? worden allemaal veel duidelijker als het op papier staat. Zeker als het bedrijf gaat groeien zie je dat -net als bij kinderen- groeien nog niet meevalt. Dan is niet alleen structuur belangrijk, maar als er met ‘het hoofd' iets gebeurt ligt alles vast en is het voor iedereen duidelijk hoe verder te gaan.


Vakmanschap

Een ander knelpunt van groeien is vakmanschap. Regelmatig zie je een uitmuntende vakman (vaak gestart als ZZP'er), die uiterst succesvol is. De vraag wordt dan groter dan het aanbod dus komen er arbeidskrachten bij. Als dit aantal nog groter wordt dient dat ‘gemanaged’ te worden en dat neemt dan vaak de eigenaar op zich. Het bedrijf verliest dan een uitmuntende vakman en krijgt er een matige manager voor terug want dat is niet zijn vakgebied. Daar kun je beter hulp bij vragen. 


Buitenland

Bij nog grotere groei of in een nichemarkt, wordt regelmatig overwogen om de vleugels uit te slaan naar het buitenland maar... we hebben in Nederland heel veel buitenland! Ook hier zie je dat de ondernemer vaak denkt dit zelf op zich te kunnen nemen, maar dat is een misverstand. Om dit buitenlandverhaal goed op te zetten is tijd en geduld nodig, iets wat een ondernemer niet heeft want die moet ondernemen. Daarnaast de specifieke kennis met als grootste knelpunt: cultuur, de taal van het land, soms letterlijk maar vooral figuurlijk. 


'Het is soms
verstandig om binnen je bedrijf wat begeleiding te zoeken. Het gaat immers
uiteindelijk niet om wat het kost maar om wat het oplevert'


Valkuilen

Daarnaast zijn er veel gelukzoekers in de wereld die dol zijn op onervaren ondernemers die marktkansen zoeken in het buitenland. Verstandiger is het om iemand in de arm te nemen die al in al die valkuilen is gevallen en je daar dus voor kan waarschuwen en behoeden. Dat heet ervaring... en is meestal goedkoper dan het zelf proberen. Uit bovenstaande voorbeelden blijkt dat het soms verstandig is om wat begeleiding te zoeken. Het gaat immers niet om wat het kost maar wat het oplevert...