Afbeelding

Gemeente: ‘Geen toename van parkeerdruk in centrum van Tholen’

Door: Vera de Geus Algemeen

THOLEN - De parkeerdruk in het centrum van Tholen is hoog, maar er geen sprake van een toename van het aantal meldingen en klachten. Dat zegt de gemeente als reactie op vragen van VVD’er Arjan Deurloo.

Arjan Deurloo stelde dat inwoners en ondernemers van de binnenstad van Tholen regelmatig last hebben van auto’s en werkbusjes van aannemers die parkeren op plaatsen waar dat niet wenselijk is. “Dit speelt zich vooral af in het gebied Hoogstraat, Kerkstraat, Dalemsestraat, Stoofstraat, Botermarkt en Eendrachtsweg. Nu zijn er diverse buurtbewoners bekeurd door Boa’s terwijl zij aan het laden en lossen waren. Bewoners hebben het gevoel dat zij niet mogen laden en lossen terwijl dit in het verleden altijd is toegestaan. Zij begrijpen dan ook niet waarom er een verschil is tussen het parkeren van werkbusjes en het laden en lossen van bijvoorbeeld boodschappen”, zegt hij.

Beperkt

De gemeente laat hierop weten op de hoogte te zijn van de parkeeroverlast in de binnenstad van Tholen. “Er komen regelmatig klachten binnen over foutief parkeren. Het gaat dan met name over parkeren binnen vijf meter van een hoek van de straat, parkeren voor een invalidenoprit en het parkeren van bedrijfswagens”, zegt het college. Van Deurloo vroeg of Boa’s momenteel preventief handhaven of fat er alleen op meldingen afgekomen wordt. daarop heeft het gemeentebestuur aan dat Tholen geen gemeentelijke BOA’s in dienst heeft. “Via Parkeerbeheer Bergen op Zoom hebben we een beperkte beschikking van twee uur per week over een BOA die het parkeerbeleid handhaaft. Deze capaciteit is de laatste jaren niet gewijzigd”, voegt de gemeente daaraan toe. “De BOA wordt vooral ingezet om te controleren op het gebruik van de blauwe zones in de gemeente en op het parkeren van voertuigen hoger dan 2.40 meter en/of langer dan 6 meter. Bij verkeersonveilige situaties wordt de BOA ook naar de betreffende locatie gestuurd.”

Laden en lossen

Volgens de gemeente is het zeker niet zo dat ladende en lossende inwoners regelmatig op de bon worden geslingerd. “Als een voertuig in de binnenstad van Tholen zichtbaar aan het laden en/of lossen is, dus door knipperlichten te gebruiken, zal de BOA hier zeker rekening mee houden en geen boete uitschrijven. Pas als een bestuurder van een voertuig gedurende 10 minuten niet bij zijn voertuig is geweest, wordt er uitgegaan van foutief parkeren en niet van laden en lossen. Als dit niet zichtbaar is en het voertuig staat op het trottoir of anderszins verkeersonveilig, dan wordt er wel beboet.”

Cijfers

Volgens de cijfers zijn er ongeveer evenveel parkeerboetes uitgeschreven op Tholen de laatste jaren. Zo werden er in 2019 79 bekeuringen uitgeschreven, in 2020 83 en tot op heden in 2021 56. Wel waren er een stuk minder boetes voor vrachtwagens langer dan zes meter uitgeschreven. In 2019 waren dat er 48 en in 2020 18.

Verhuizen

De gemeente geeft aan dat er ontheffing aangevraagd kan worden om zo problemen te voorkomen. “Parkeerplaatsen voor het laden en lossen zijn aangegeven in de Eendrachtsweg. Verder zijn de Botermarkt en de Kerkstraat tussen 06.00 en 11.00 uur bereikbaar voor iedereen. Als een bewoner van de Botermarkt of Kerkstraat bijvoorbeeld gaat verhuizen en deze vraagt ontheffing aan om buiten de venstertijden gebruik te kunnen maken van deze straten wordt er in alle gevallen ontheffing verleend. Tegelijkertijd wordt er ook in andere straten in het centrum waar geen of weinig parkeerplaatsen zijn, geen boete uitgeschreven als uit gebruik van de knipperlichten blijkt dat men aan het laden en lossen is. Op basis van het aantal meldingen en gegeven boetes zien wij overigens geen toename van de parkeerdruk. Dit laat onverlet dat er wel sprake is van een hoge parkeerdruk zoals we al jaren bemerken. Momenteel vindt er in het kader van het nieuwe mobiliteitsplan onderzoek plaats naar uitbreiding van parkeermogelijkheden in en rondom de binnenstad.” [n]