Afbeelding

Fors aantal extra glasbakken op Tholen

Door: Vera de Geus Algemeen

THOLEN - De komende weken plaatst de gemeente Tholen in verschillende kernen extra glasbakken om zo de glasinzameling te verbeteren. “Meer glasbakken in de buurt zorgt voor minder glas in de vuilnisbak. Glas kan oneindig als grondstof worden hergebruikt. Glas weggooien met het restafval is een verspilling van grondstoffen en kan het beste worden voorkomen”, zo zegt de gemeente Tholen. 

“Er worden de komende tijd zowel bovengrondse als ondergrondse glasbakken geplaatst. Op de locaties waar in 2022 ondergrondse glasbakken komen, worden nu eerst tijdelijk bovengrondse glasbakken geplaatst. Dit, omdat de levertijden van de ondergrondse glasbakken nog niet bekend zijn”, zo laat wethouder Corniel van Leeuwen weten. 

Locaties

In alle kernen komen extra glasbakken te staan. “Op deze manier hopen we de hoeveelheid glas dat apart wordt ingezameld te verhogen naar negentig procent. Dat vinden we een mooie doelstelling|”, zegt de wethouder. In Stavenisse komt de bak te staan aan Spuihaven, naast de afvalinzameling van de jachthaven. Dat betreft een bovengrondse glasbak met geluiddempende bodem. In Scherpenisse komt er een glasbak aan de Laban Deurloostraat, naast de ondergrondse container bij Sassegrave. Ook dat wordt een bovengrondse glasbak met geluiddempende bodem. In Sint-Maartensdijk is gekozen voor een tijdelijke bovengrondse bak op de hoek Anemoonstraat-Bloemenlaan. Dit betreft een tijdelijke locatie totdat de ondergrondse glasbak wordt geplaatst in het nieuwe park aan de Anemoonstraat. In Sint-Annaland komt deze aan de Hoenderweg, nabij gemeenschapscentrum. Ook hier komt een tijdelijke bak op de straatstenen totdat in 2022 de ondergrondse bak wordt geleverd. 

Oud-Vossemeer

Oud-Vossemeer krijgt een extra ondergrondse glasbak aan de Cornelis Frankenstraat, tegenover de Spar. De glasbakken in de Prins Mauritsstraat komen te vervallen. Ook komt er een bak aan de Schoolstraat totdat ondergrondse glasbak staat in de Cornelis Frankenstraat. De textielbakken verhuizen ook mee naar de Schoolstraat. Tevens komt er een bovengrondse glasbak naast de ingang van schaatsbaan aan de Veerstraat.

Geluiddempend

“Niet overal is een ondergrondse glasbak goed mogelijk. Op locaties waar een bovengrondse glasbak komt is gekozen voor speciale geluiddempende maatregelen op de bodem van de bak. Vanwege geluidshinder mogen glasbakken alleen tussen 7.00 en 20.00 uur worden gebruikt. Direct omwonenden ontvangen een brief met informatie”, zo zegt de gemeente Tholen. 

Subsidie

Voor het plaatsen van deze extra glasbakken ontvangt de gemeente een subsidie van Nedvang (Nederland van Afval naar Grondstof). Nedvang registreert, stimuleert en organiseert de inzameling en recycling van verpakkingsafval in Nederland.