Wim van Gorsel met zijn onderscheiding.
Wim van Gorsel met zijn onderscheiding. Foto: Gemeente Reimerswaal

'Als je partijen bij elkaar brengt, bereik je mooie dingen'

RILLAND – Onder de negen gedecoreerden die vorig jaar een koninklijke onderscheiding kregen, was ook Wim van Gorsel uit Rilland. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn grote bijdrage aan regio-overstijgende zaken met betrekking tot duurzaamheid, het behoud van zoet water en tankstations. Ook heeft hij zich jarenlang ingezet voor verschillende organisaties in Rilland zoals de klankbordgroep en de stichting Vrienden van de Vliedberg.

DOOR JESSICA ROVERS


In haar toespraak liet burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal weten dat ze op het aanvraagformulier extra pagina's moesten kopiëren om iedereen een plek te kunnen geven. De aanvraag werd ondersteund door vele organisaties en instanties, “Ik werd nogal verrast door het telefoontje van de burgemeester en was er even stil van”, vertelt Wim van Gorsel. "Ik ben er vereerd mee. Het is toch mooi dat het anderen opvalt wanneer je je ergens voor inzet en er lovende woorden aan wijden."


Vanzelfsprekend

Voor Wim, die al van jongs af aan vrijwilligerswerk doet, is zijn inzet voor de samenleving vanzelfsprekend. “Ik geniet van zoiets als de landbouwvereniging waar een gemoedelijke sfeer is door eens in de zoveel tijd een leuk reisje te organiseren. Het verbinden en samenbrengen van mensen geeft mij veel voldoening. Het is fantastisch als dit lukt en je hierdoor iets voor elkaar weet te krijgen. Zoals het bij elkaar brengen van R&B Wonen en de Oude Vliedberg. Hierdoor is uiteindelijk een heel mooi, nieuw complex 'De Nieuwe Vliedberg' ontstaan. En door het verbinden van de gemeente, de aannemer en een architect is het de klankbordgroep gelukt om met een mooi plan de toren van de Bathsewegkerk te behouden. Het is ontzettend mooi dat je samen, na er jaren mee bezig te zijn geweest, zoiets kunt bereiken."

Wim heeft een eigen landbouwbedrijf en maakt zich al meer dan twintig jaar hard voor het behoud van zoet water voor de zuidwestelijke Delta. “Toen een van mijn dochters nog op de lagere school zat, maakte ze een tekening van blauwalgen. Dan kun je wel raden waarover het gesprek ging bij ons aan tafel. Vandaag de dag is zoet water, met de toenemende verdroging, nog steeds ontzettend actueel. Naast behoud wordt er volop ingezet op uitbreiding van het zoet water."

Hij heeft met zijn bedrijf bovendien veel betekent voor de ontwikkeling van duurzame energie door als eerste in Nederland het certificaat 'duurzame biomassa (koolzaad) voor biodiesel' te halen.

Ook is hij bestuurslid van de grootste belangenbehartiger in de branche voor tankstations.

Hier probeert hij via lobbyen bij politiek en beleidsmakers in Den Haag, invulling te geven aan de belangrijke rol die tankstations willen spelen in de energietransitie. “Ik haal ontzettend veel plezier en voldoening uit mijn werk en hoop dat ik mij nog heel lang kan inzetten voor de belangenbehartiging van mijn collega's en mijn omgeving."[n]