EMM - jaaruitvoering 2019
EMM - jaaruitvoering 2019 Foto: Jeroen Verschoore

Muziekgezelschap EMM Kruiningen gaat door

KRUININGEN - Koninklijke Harmonie Eendracht Maakt Macht (EMM) uit Kruiningen bestaat dit jaar 156 jaar. Zij is daarmee een van de oudste muziekverenigingen in Zeeland. Opgericht in 1864 door een aantal enthousiastelingen vanuit de plaatselijke schutterij; “de drie korenbloemkens” is zij anno 2021 nog altijd springlevend.


Waar wij in buurdorpen zusterverenigingen helaas hebben zien omvallen kunnen wij nog altijd spreken van een redelijk stabiel ledenaantal, (momenteel 52) en is er nog altijd aanwas vanuit de jongste jeugd die bij ons op de blokfluit begint.

Ons repertoire bestaat naast standaard HaFaBra werk (Harmonie Fanfare Brassband - Marsen en concertwerken) ook veel uit bewerkingen van moderne muziek. Bijv. Eric Clapton, Michael Jackson, Coldplay, Quincy Jones, zelfs popmuziek dus. Maar ook bewerkingen van werken van klassieke componisten staan bij ons op de lessenaar (o.a. Bach, Holst, Sousa, Glass, Grieg).

EMM bestaat naast het harmonieorkest uit een slagwerkgroep, en vanuit de leerlingen een blokfluitgroep. Buitenom terugkerende optredens op het dorp (o.a. Sinterklaasintocht, Kerstboomconcert, Herdenking Watersnood, Nationale Dodenherdenking 4 mei, Nieuwjaarsconcert, Kerstnachtdienst) verzorgen wij serenades en optredens zoals bij het jaarlijks stoomtreinfestival te Hoedekenskerke en in de Manhuistuin in Goes.


Wat doet EMM in de Coronatijd
Onze dirigent Maarten Burger stuurde ons wekelijks nieuwe muziek met waar mogelijk een Youtube link om mee te kunnen spelen. Toen we vervolgens weer mochten repeteren (in de grote zaal van Ons Dorpshuis met max 30 mensen) hadden we ineens door de toegezonden muziekstukken een flinke repertoireuitbreiding gerealiseerd. Natuurlijk moest er nog het nodige op geoefend worden, en zeker gezamenlijk, maar daar houd je als muziekvereniging natuurlijk ook repetities voor. Het maximum van 30 personen is wel lastig om te organiseren. Op de zondag voor de maandagse repetitie bekijkt onze Corona coördinator hoeveel muzikanten we kunnen verwachten, worden dit er teveel dan moeten er mensen afgebeld worden. Een omgekeerde wereld waar we ook als bestuur maar moeilijk aan kunnen wennen. Maar tot op heden heeft zich dat nog niet voorgedaan, maar het spande er soms om.


Richtlijnen RIVM

We hebben 37 leden in het harmonieorkest, en met een aantal door Corona veroorzaakte permanente afzeggingen loste zich het maximum van 30 personen op. Ondanks een hoge repetitie opkomst. Tijdens de repetities monitoren we continu het CO2-gehalte van de lucht in de grote zaal, loopt dit op dan passen we er de ventilatie op aan. En sinds het repeteren doen we natuurlijk alles volgens de richtlijnen van het RIVM en het protocol van de KNMO. Sinds de huidige lockdown hebben we niet meer gezamenlijk kunnen repeteren. Ook nu krijgen we weer wekelijks mailtjes van onze dirigent en we hebben een leuke quizavond gehad via Zoom. En ondanks Corona zitten we natuurlijk niet stil. We hebben wat wisselingen gehad in het bestuur. Een bestuurslid heeft de voorzittersrol op zich genomen en we hebben er een nieuw bestuurslid bij. De bestuursvergaderingen doen we online. Ook zijn we mogelijkheden aan het bekijken voor een nieuw uniform en alvast aan het brainstormen over mogelijke optredens zodra het weer kan. Gezamenlijk repeteren en weer optreden daar kijken wij als vereniging natuurlijk ontzettend naar uit! We gaan door![n]