Werkzaamheden tegen
wateroverlast begonnen

KAPELLE/KRUININGEN - Waterschap Brabantse Delta is vorige maand gestart met werkzaamheden in Zuid-Beveland om wateroverlast in de toekomst te beperken.


Wateroverlast ontstaat bij hevige regenbuien. Door de klimaatverandering nemen dit soort buien alleen maar toe. Daarom voert het waterschap een aantal maatregelen uit. De werkzaamheden zijn naar verwachting in het voorjaar afgerond.


Maatregelen

Waterschap Brabantse Delta werkt samen met waterschap Scheldestromen aan het verminderen van wateroverlast op landbouwgronden en watertekort in het gebied Bath Oost. De maatregelen om de afvoer van het water te verbeteren zijn het maaien, verbreden en herstellen van twee sloten. Ook worden een aantal duikers, betonnen buizen die sloten met elkaar verbinden, verlaagd om meer water af te kunnen voeren en de kans op wateroverlast te verkleinen. Daarnaast worden er twee stuwen geplaatst in bestaande sloten om water langer vast te houden bij droogte. Door deze maatregelen wordt de kans op wateroverlast en watertekort in het gebied kleiner.

Het gebied ten oosten van het Schelde-Rijnkanaal en ten zuiden van de A58 (Bath Oost, gemeenten Woensdrecht en Reimerswaal) heeft een omvang van circa 1.200 hectare. In 2014 is het waterakkoord tussen de waterschappen Scheldestromen en Brabantse Delta geactualiseerd. In het akkoord staan afspraken over gezamenlijke maatregelen bij buitengewone neerslagomstandigheden en het beheer bij watertekort. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant.[n]