Gabri Harinck neemt het stokje over van Bas Oele.
Gabri Harinck neemt het stokje over van Bas Oele. Foto:

'Ons vak
moet deugen'

GOES – Doorpakken richting de toekomst. Zo zou je de overdracht van hoofd afdeling Constructie bij Archikon zonder moeite kunnen noemen. Begin dit jaar droeg Bas Oele na jaren trouwe dienst het stokje over aan Gabri Harinck, het hoogst haalbare voor een constructeur. Terwijl Oele juist een stapje terug doet.


DOOR DANIËL WISSEL


Hij wist natuurlijk dat het eraan zat te komen, maar toen de 62-jarige Bas Oele ook daadwerkelijk zijn kamer had leeggehaald en de verplaatsing fysiek was ingezet, werd het werkelijkheid. "Ik heb dit nu bijna dertig jaar gedaan en het is tijd dat iemand anders de kar met een frisse blik gaat trekken." Dat wil zeker niet zeggen dat zijn kennis verloren gaat, want hij blijft gewoon verbonden aan Archikon. "Niet meer zo intensief. Als parttime adviseur probeer ik mij er toch nog mee te bemoeien en mijn kennis over te dragen."

Valkuilen
Waar de één stopt, betekent het een kans voor de ander. En die kans pakte de 44-jarige Gabri Harinck maar wat graag met beide handen aan. "Jarenlang was ik al zelfstandig constructeur, dus dan geef je eigenlijk ook al leiding. Toen mij de vraag werd gesteld of ik de uitdaging aan wilde gaan om een stapje extra te doen, hoefde ik daarover niet lang na te denken."

'Hoe houd je
een gebouw
overeind?'


Hoger dan dit kan Harinck eigenlijk niet als constructeur, maar wat houdt zijn nieuwe functie precies in? "We hebben hier architecten en constructeurs. Mijn afdeling houdt zich bezig met het berekenen van de draagstructuur, inclusief fundering, van een bouwwerk. Hoe houd je een gebouw overeind? En met welk materiaal? Ik ben nu hoofdverantwoordelijke, kijk de stukken na, maak de planning voor de tekenaars en moet de boel draaiende houden."
Oele weet natuurlijk als geen ander wat er allemaal bij komt kijken en dus houdt hij een oogje in het zeil. "Ik wil hem behoeden voor de valkuilen waar ik wel in ben gevallen en anders trek ik hem er gewoon weer uit."

Eergevoel
Met de ervaring en kennis van Harinck zit het wel goed. Hij begon als tekenaar en constructeur en is inmiddels al een jaar of twintig actief in het vak. Toch verandert er nu het één en ander voor hem, daar kijkt hij naar uit. "Het contact met mensen, meer verantwoordelijkheid en elkaar stimuleren. Het is een mooi vak, die passie wil ik graag overbrengen."

'Op een slimme manier een
constructie bedenken, daar draait het om'


Zijn collega Oele herkent dat gevoel. "Het geeft veel voldoening als je een goed advies aflevert, eens te meer omdat ons vak moet deugen. Dat is ook een stukje eergevoel, je moet het echt goed willen doen. Op een slimme manier een constructie bedenken, daar draait het om." Tegelijkertijd zal het voor de jongste van de twee behoorlijk puzzelen zijn. "Het wordt een uitdaging om alles soepel te laten verlopen. Het evenwicht tussen de planning en het tevreden houden van alle partijen. Zelf ben ik ook graag nog bezig met dingen doorrekenen, daar heb ik straks minder tijd voor. Dat vind ik wel jammer."

Uitdagend
Voor beide heren, die via lts, mts en hts Bouwkunde in het vak zijn gerold, staat één ding als een paal boven water. "Je moet steeds weer opnieuw het wiel van de optimale constructie uitvinden. Alles wat je doet is maatwerk, dat maakt het iedere keer weer anders en uitdagend!"[n]