GGD ondersteunen: relaties en seksualiteit op school

REIMERSWAAL/KAPELLE - Van basisschool tot MBO, dankzij subsidie vanuit het Rijk kan het onderwijs met ondersteuning van GGD Zeeland extra aandacht besteden aan het thema Relaties & Seksualiteit. Gezonde School-adviseurs helpen scholen om hun leerlingen en studenten te stimuleren verantwoordelijk en respectvol om te gaan met hun eigen seksualiteit en die van een ander.



Gezonde School-adviseurs begeleiden leraren en docenten bij het werken aan relationele en seksuele vorming.
“Hierbij gaan we uit van de Gezonde School-aanpak”, legt Tessa Goorsenberg uit. Zij is jeugdverpleegkundige en Gezonde School-adviseur. “Samen werken we met lessen over seksuele en relationele vorming toe naar het themacertificaat Relaties & Seksualiteit. Leerlingen krijgen zo meer kennis over hun eigen lichaam, relaties en seksualiteit en worden zich bewust van verschillende normen en waarden”.


Inschrijven
De inschrijfperiode van de stimuleringsregeling loopt tot en met 19 april. Scholen van wie de aanvraag wordt toegekend, ontvangen € 5000,- uitvoeringsbudget en 20 uur advies van een Gezonde School-adviseur.




Ondersteuning
van
Gezonde
Schooladviseurs



Week van de Lentekriebels
Landelijk en lokaal is er veel aandacht voor relaties en seksuele (gender) diversiteit.
Van 15 tot 19 maart is het de Week van de Lentekriebels met dit jaar het thema ‘gender en seksuele diversiteit’.
Deelnemende Zeeuwse basisscholen geven een week lang les over weerbaarheid, relaties, seksualiteit én seksuele diversiteit.
Ook zijn er trainingen voor schoolteams en worden online ouderavonden aangeboden.


‘Seksualiteit in de basis’
Al sinds 2007 konden Zeeuwse basisscholen met ondersteuning van GGD Zeeland deelnemen aan de ‘Week van de Lentekriebels’.
Twee jaar geleden kregen basisscholen in de zogeheten regenboog-gemeenten Goes en Middelburg via het project ‘Seksualiteit in de basis’ een aanbod om structureel en integraal aan de slag te gaan met relaties, seksualiteit en seksuele diversiteit. Goorsenberg: “Juist op de basisschool is relationele en seksuele vorming heel belangrijk.
Door hier op jonge leeftijd al aandacht voor te hebben, raken kinderen vertrouwd met het onderwerp. Ze krijgen hierdoor betrouwbare informatie, durven eerder vragen te stellen over seksualiteit, ontwikkelen waarden en normen, worden weerbaarder en leren respectvol met elkaar om te gaan”.
Door een rijkssubsidie krijgt dit project een vervolg, niet alleen op basisscholen maar ook Voortgezet Onderwijs en MBO kunnen hier via de stimuleringsregeling gebruik van maken, in heel Zeeland.


Meer weten?
Wie vragen heeft over de Gezonde School of graag wilt deelnemen kan contact opnemen met Marissa Schoenmaker, Coördinator Gezonde School via:
gezondeschool@ggdzeeland.nl.[n]