Ralph Hanraads ging als jongetje al graag mee naar de winkel van zijn vader Chris.
Ralph Hanraads ging als jongetje al graag mee naar de winkel van zijn vader Chris.

'Spijt van
keuzes
heb ik niet'

Ralph Hanraads is samen met zijn vader Chris eigenaar van Megabed en Megacomfort, met winkels in Oost-Souburg en Kapelle. Chris Hanraads is beddenspeciaalzaak Megabed in 1991 begonnen in Oost-Souburg. Daarmee viert het bedrijf in oktober het 30-jarig jubileum. Ralph zit dit jaar vijftien jaar fulltime in de zaak en is inmiddels financieel directeur.


Ralph, wil je eens wat vertellen over je achtergrond?

"Ik ben geboren in Vlissingen en heb een drie jaar jongere broer. Mijn vader is ons bedrijf in 1991 begonnen. Toen was ik vijf jaar oud. Van jongs af aan ging ik al graag mee naar de zaak.”

Chris Hanraads komt oorspronkelijk uit de supermarktwereld. "Hij is onder meer bedrijfsleider geweest bij de Torro, de voorloper van Edah. Daarna was hij filiaalleider in een zaak met onder meer meubels, tapijten en gordijnen en wilde op een gegeven moment graag voor zichzelf beginnen.” Ralph heeft altijd al interesse gehad in de winkel van zijn vader. "Ik dacht al jong dat ik dat zelf ook wilde gaan doen. Ik begon aan de mbo-opleiding administratie, maar had al snel door dat ik makkelijker geld kon verdienen met lullen, dus ben ik gestopt met school en ging lekker werken. Ik moest van mijn pa eerst elders ervaring opdoen. Daarna kwam ik op mijn negentiende fulltime in dienst bij Megabed. Sinds mijn vijftiende liep ik soms al mee, bijvoorbeeld met de bezorging.” Inmiddels is Ralph financieel directeur. "Het is de bedoeling dat mijn pa zich ooit terugtrekt en ik alleen verder ga, maar voorlopig nog niet. Voor ons allebei is de zaak meer hobby dan werken.” Ralphs 6-jarige zoon Mike kijkt ook al een beetje mee met papa en opa. "Als we een grote zending binnenkrijgen, helpt hij soms met uitpakken en stickeren en dat vindt ‘ie heel leuk.”

Hoe ondernemen jullie in coronatijd?


"Vorig jaar was een heel goed jaar. Mensen konden niet op vakantie gaan en hadden daardoor meer geld over voor hun huis.” Tijdens de eerste periode met strengere coronamaatregelen mochten hun winkels open blijven. "In die tijd werd het zelfs nog drukker. Met de lockdown van 15 december werd het een ander verhaal, want toen mochten ook wij geen klanten meer in winkel ontvangen. Wij hebben natuurlijk een product dat je moet zien, voelen, waarop je wilt liggen, dus moesten we iets creatiefs bedenken. Zo bezorgen we textiel thuis. Voor 12.00 uur besteld, is diezelfde middag bezorgd. Veel mensen waarderen die service. Over de matrassen proberen we klanten telefonisch zo goed mogelijk te adviseren. Eventueel mogen ze de matras thuis uitproberen. We hebben minder omzet, maar een tevreden klant gaat voor.”

Hoe zie jij de toekomst voor je bedrijf?


"Voor het slapen zie ik die heel positief in. Veel mensen hebben het steeds drukker en daardoor wordt goed slapen belangrijker. Ons product kun je wel online kopen, maar hier in de winkel kun je het ook makkelijk uitproberen. Je gaat zo van het ene naar het andere bed om te kijken wat de verschillen zijn en wat bij je past.”
Ralph hoopt dat Megabed en Megacomfort verder uitbreiden. "In dit gebied hebben we aan twee winkels genoeg. We zouden graag in Zeeuws-Vlaanderen beginnen.”

Waar lig je als ondernemer wel eens wakker van?

"Ik lig niet snel wakker, maar maak me momenteel wel zorgen over het vinden van goed personeel. Vorig jaar hadden we een vacature voor een verkoper en het bleek een drama om een goede te vinden, iemand die zelfstandig werkt. Toen de besmettingscijfers van corona opliepen, besloten we de vacature tijdelijk stop te zetten. Maar als we straks weer volledig draaien, hebben we nog steeds een verkoper nodig.”

Wat vind je leuk aan je werk en wat minder leuk?

"Sommige mensen denken dat werken in een beddenwinkel saai is, maar niet één dag is hetzelfde. Je ziet elke keer andere klanten, met een ander verhaal. Vaak krijg je hun hele levensverhaal te horen. Dat is een van de dingen die dit werk leuk maken. Ook ben je heel vrij, want in deze handel kun je niet altijd binnen de lijntjes lopen. Iedereen werkt zelfstandig. Allemaal weten we wat onze taken zijn en hoe we ze moeten uitvoeren. Het maakt niet uit of pa en ik in de winkel zijn of niet en dat werkt heel prettig.”
Ralph staat niet meer vaak in de zaak. "Meestal alleen op zaterdag. Dat vind ik wel jammer. Ik ben veel tijd kwijt met papierwerk. Veel lezen en tekenen. De bureaucratie waarmee je te maken hebt met een eigen bedrijf irriteert me. Verder ben ik vaak met vertegenwoordigers in gesprek. Als iemand een nieuwe collectie dekbedovertrekken komt presenteren, zit je zo twee uur te kletsen.”

Wat voor type ondernemer ben jij?


"Ik ben sociaal. Bijvoorbeeld als onze mensen problemen hebben, dan voelt dat ook deels als mijn probleem, of het nu zakelijk of privé is. En ik ben iemand die met ideeën meteen aan de slag gaat. Dan zien we wel hoever we komen. Spijt van keuzes heb ik niet. Ik kijk nooit achterom. In de dertig jaar dat ons bedrijf bestaat, heeft het altijd een stijgende lijn laten zien. Misschien maakt dat het ook makkelijker om geen spijt te hebben.” Het werk loslaten vindt hij moeilijk. "Ik ben er 24 uur per dag mee bezig. Op je telefoon zie je de mails steeds binnenkomen, maar dat vind ik ook goed. Als ik wil ontspannen, ga ik motorrijden.”

Met wie zou je zelf eens aan de keukentafel willen zitten?

"Da's een lastige vraag. Pieter Zwart van Coolblue vind ik een geschikte kerel. Ik ben eens bij een lezing van hem geweest en daar vertelde hij twee doelen te willen bereiken: miljonair worden en het meest klantvriendelijke bedrijf van Nederland opzetten. Dat is hem gelukt. Met zo'n gast zou ik wel aan de keukentafel willen zitten. Ik vind het heel inspirerend als iemand een visie heeft en alles daarvoor moet wijken.”[n]

Afbeelding