De monumentale bomen bij de Hoofdweg waarbij een parkje komt.
De monumentale bomen bij de Hoofdweg waarbij een parkje komt. Foto: Coby Weijers

Hoofdweg in Rilland dit najaar op de schop

RILLAND - Als alles goed verloopt, wil de gemeente Reimerswaal na de zomer de Hoofdweg in Rilland herinrichten. Oorspronkelijk maakte de kruising met de Kreekestraat en Sint Felixstraat geen onderdeel uit van dit project, maar naar de wens van bewoners haalt de gemeente het verkeersveiliger maken van dit punt enkele jaren naar voren. Het middenstuk van de Hoofdweg wordt een dorpsplein met groen en zitelementen.


DOOR BRITTA JANSSEN

De gemeente vernieuwt het dorpshart ook om de verkeersveiligheid te vergroten. In navolging van Kruiningen en Krabbendijke introduceert ze voor het nieuwe dorpsplein het concept van ‘shared space’, waarbij alle soorten verkeersdeelnemers gemengd gebruik maken van de weg. Hiervoor maakt het asfalt plaats voor klinkers, voor een meer dorps karakter. Door de afwezigheid van verkeerselementen, zoals verkeerslichten en -borden, zijn weggebruikers voorzichtiger en letten beter op elkaar, is de gedachte achter shared space.

'Parkje rond
monumentale
bomen'


Verspreid over de hele Hoofdweg richt de gemeente asverspringingen in voor een verkeersremmend effect en ter ontmoediging van sluip-, vracht- en landbouwverkeer. De Hoofdweg blijft een dertigkilometerweg met gelijkwaardige kruisingen. De straat krijgt op de kruising met de Sint Felixstraat en Kreekestraat een middengeleider voor meer overzicht en een snelheidsremmende werking. Het fietspad aan de zuidzijde blijft voor een groter deel vrijliggend. Verder heeft de Hoofdweg fietssuggestiestroken.

Groen

Het nieuwe dorpsplein krijgt twee groenzones met zitelementen en nieuwe bomen, waar het publiek beschut van het doorgaande verkeer kan verblijven. Zo’n plein is ook geschikter voor evenementen, zoals de kermis, en biedt ruimte voor een terras bij het dorpshuis.
Rondom de monumentale bomen bij Hoofdweg 6 creëert de gemeente een parkje door de stoep weg te halen, het gazon uit te breiden en hier een slingerpaadje doorheen te laten lopen. Bij basisschool de Reigersberg komt een schoolzone waar ouders hun kinderen veiliger kunnen ophalen en brengen.

Parkeren

Bewoners spreken ook van parkeerdruk in de Hoofdweg, voornamelijk rondom de supermarkt aan het einde van de middag en tijdens activiteiten in het dorpshuis. Daarom verandert de gemeente de langsparkeervakken in parkeerplaatsen voor haaks parkeren bij de Hoofdweg tussen De Veste en Oostkilstraat, zodat er meer parkeerruimte ontstaat. Ook verhuist ze parkeerplaatsen naar plekken met de meeste parkeerdruk. De gemeente onderzoekt nog of ze het pand aan de Hoofdweg 35 aankoopt. Hier zou ze dan bijvoorbeeld extra parkeergelegenheid kunnen creëren.
De gemeenteraad heeft het voorstel voor de herinrichting dinsdag besproken en besluit er in haar vergadering van dinsdag 30 maart over. De gemeente hoopt begin volgende maand een 3d-visualisatie van het ontwerp te presenteren. Kijk voor meer informatie op de website www.reimerswaal.nl.[n]