Burgemeester Fons Naterop, koersdirecteur Jean-Paul van Poppel en wethouder Jon Herselman (vlnr).
Burgemeester Fons Naterop, koersdirecteur Jean-Paul van Poppel en wethouder Jon Herselman (vlnr).

ZLM Tour hoopt dit jaar wél te kunnen starten, in Kapelle

KAPELLE - Libéma Profcycling zet in om de ZLM Tour, die vorig jaar werd afgelast, dit jaar wel te kunnen laten doorgaan. Als de coronamaatregelen het toestaan, begint de wielerwedstrijd op woensdag 9 juni met een sprintetappe in Kapelle. "De ZLM Tour begon eerst altijd met een proloog, maar we willen de ultieme voorbereidingswedstrijd voor sprinters op de Tour de France zijn en voor hen is een sprintetappe aantrekkelijker", vertelt general manager Martin de Kok van Libéma Profcycling. Vrijdag werd bekend dat de ZLM Tour de volgende dag, donderdag 10 juni, op het parcours van de voormalige Ronde van Midden-Zeeland verreden wordt. "Om de wedstrijd te laten doorgaan, moeten de coronamaatregelen wel publiek toestaan."

DOOR BRITTA JANSSEN

Vorig jaar zou de ZLM Tour beginnen in Vlissingen. De voorbereidingen waren al in volle gang toen het coronavirus alsnog roet in het eten gooide. "We gaan door met de organisatie, maar het is spannend hoe het coronavirus zich ontwikkelt. We zijn bijvoorbeeld benieuwd naar de Amstel Gold Race, die voor zondag 18 april op de agenda staat. Op dit moment mogen er tot en met 5 mei geen evenementen met publiek plaatsvinden. We hopen dat het vaccineren bijdraagt in het sneller kunnen versoepelen van de maatregen, want als wij stukken van het parcours moeten afsluiten, schieten we ons doel voorbij. Publiek is een fundamenteel onderdeel van de ZLM Tour. Dat er mensen bij de wedstrijd aanwezig mogen zijn, vergroot het draagvlak bij de gemeente. Die wil als zij geld uittrekt voor de organisatie van een wedstrijd ook iets terugkrijgen voor de bewoners."


Kapelle
Daarmee staat met een slag om de arm de start van de ZLM Tour, die duurt tot en met 13 juni, in Kapelle op het programma. "Er wordt acht keer een ronde van ruim twaalf kilometer verreden, met om de twee rondes een tussensprint in het centrum van Kapelle", laat de Kapelse wethouder Jon Herselman weten. Hij is blij met de komst van de wedstrijd, temeer omdat de festiviteiten rondom het vijftigjarig bestaan van de gemeente vorig jaar door corona grotendeels in het water vielen. "De ronde gaat via het centrum van Kapelle richting de Maalstede, Postweg en Westelijke Kanaalweg door de dorpskern van Wemeldinge en via de Wemeldingse Zandweg, Noordweg en Goessestraatweg weer terug naar het centrum van Kapelle." Bij een proloog kan de eerste deelnemer meteen al de snelste zijn. Met de nieuwe sprintetappe hoopt Libéma Profcycling de renners meer uitdaging en het publiek meer spanning te bieden. Dylan Groenewegen heeft al bekend gemaakt aan de start te verschijnen in Kapelle. Hij was succesvol in de ZLM Tour en daarna ook in de Tour de France. "Binnenkort maken we meer namen bekend", zegt De Kok.

Goes
De volgende dag nemen de wielrenners het op het parcours van de vroegere Ronde van Midden-Zeeland tegen elkaar op. "De bekende Zeeuwse badplaatsen en wielerdorpen worden in het parcours opgenomen en ook de Oosterscheldekering en Zeelandbrug. Het parcours wordt tegengesteld gereden, om zo te finishen in Goes, de bakermat van de Ronde van Midden-Zeeland." De startlocatie wordt, na overleg met de betreffende gemeente, nog niet bekend gemaakt.[n]