In Reimerswaal meeste stemmen voor SGP

KAPELLE/KRUININGEN - In de gemeenten Tholen en Reimerswaal hebben de meeste inwoners op de SGP gestemd bij de Tweede Kamerverkiezingen, maar in alle andere Zeeuwse gemeenten koos de meerderheid voor de VVD. Door de winst van de liberalen woensdag heeft Jacqueline van den Hil uit Goes een zetel in Den Haag bemachtigd.

DOOR BRITTA JANSSEN


Bij de Tweede Kamerverkiezingen kwam de VVD woensdagavond, met een verwacht aantal zetels van 35, voor de vierde keer op rij als winnaar uit de bus. D66 is de tweede partij, met waarschijnlijk 23 zetels. Waar er elders in Nederland D66-bolwerken zijn, stemden in de Zeeuwse gemeenten nergens de meeste inwoners op deze partij.


Onduidelijk

Voor het Zeeuwse CDA-kamerlid Joba van den Berg is het nog onduidelijk of zij kan terugkeren naar Den Haag. De Goese staat op plaats 16 en haar partij heeft een verwacht aantal zetels van 14 behaald.


Grootste kans

Van den Hil stond op de 25e plek van de kieslijst van de VVD en had daarmee de grootste kans om als Zeeuw in de Tweede Kamer terecht te komen. De Goese, die nu nog locatiemanager is van zorgcentrum Ter Valcke in Goes, werkt al haar hele leven in de zorg. “Ik weet niet wat mijn portefeuille wordt, maar ik hoop dat ik de zorg nog beter en eenvoudiger kan maken”, vertelde ze eerder al. En betaalbaar houden, voegt ze toe. “Het geld moet immers ook worden verdiend.”[n]