Afbeelding
Foto: Coby Weijers

KRUININGEN - Automobilisten die te hard rijden zijn een ergernis voor de omgeving, zeker in de buurt van scholen. Basisschool Voorhoute in Kruiningen is dan ook blij met haar nieuwe schoolzone.


"Soms zijn er gevaarlijke situaties na schooltijd", vertelt directeur Jolanda Wedage van basisschool Voorhoute. "Die ontstaan voornamelijk als auto's wegrijden bij de supermarkt en kinderen zonder te kijken de parkeerplaats opschieten."
Door de schoolzone, die de aandacht trekt door opvallend kleurgebruik en wegversmallingen, zien mensen dat ze een school naderen en rekening moeten houden met overstekende kinderen. Er is een verhoogd zebrapad, waarvoor gemotoriseerd verkeer moet afremmen en kinderen en ouders veilig kunnen oversteken. "De schoolzone draagt zeker bij aan de verkeersveiligheid, want die zorgt ervoor dat de meeste weggebruikers rekening houden met de kinderen die kunnen oversteken."
Verkeersveiligheid is een speerpunt op de basisschool, waar de kinderen op verschillende manieren leren over het verkeer. "We hebben de verkeerskrant van Veilig Verkeer Nederland voor de groepen drie tot en met acht, spelen verkeerssituaties na en lopen door Kruiningen om verkeersborden en -situaties te bespreken." Groep zeven doet jaarlijks mee met het verkeersexamen. "En onlangs hebben we een prachtig verkeersplein gekregen. We hebben borden en stoplichten die we in de klas, maar ook buiten kunnen gebruiken."[n]