Het Schelde-Rijnkanaal en omgeving.
Het Schelde-Rijnkanaal en omgeving. Foto: Coby Weijers

‘Energieopwek combineren met landbouw en recreatie'

RILLAND - Het gebied ten oosten van Rilland, rondom het Schelde-Rijnkanaal, heeft al voorzieningen voor energieopwekking en daarom wil de gemeente Reimerswaal hier een energielandschap ontwikkelen. “Dat doen we in overleg met mensen die er wonen en partijen, zoals Tennet en Enduris”, vertelt wethouder Maarten Both. “Het gaat niet om zonneparken en windturbines met een hek eromheen, maar een gebied waarin we energieopwekking combineren met bijvoorbeeld landbouw, recreatie en natuurversterking.”

DOOR BRITTA JANSSEN

Om de kaders voor dit energielandschap te bepalen, stelt de gemeente in overleg met allerlei belanghebbende partijen een gebiedsvisie op. Donderdag was er een eerste sessie over de kansen en bedreigingen. Deze zomer volgt een tweede bijeenkomst. Als alles volgens planning krijgt de gemeenteraad in oktober een eerste concept te zien en neemt ze in november een besluit over het eindconcept.

Kosten
Partijen als Tennet en Enduris zien Rilland-Oost, dat loopt van Rilland tot de grens met de gemeente Woensdrecht, als een kansrijke hoek voor meer energieopwekking in allerlei vormen, zegt de wethouder. “Sommige mensen zijn angstig dat het gebied straks gedomineerd wordt door energieopwekking, maar het energielandschap zo inrichten dat het voor iedereen winst oplevert, dat is de uitdaging. Agrariërs hebben bijvoorbeeld aangegeven dat ze goede, vruchtbare grond hebben waarop ze ongestoord kunnen boeren. Dat moet ook zo blijven.”
Hoogspanningsmasten maken het landschap er niet mooier op, erkent de wethouder. “We proberen er zo goed mogelijk gebruik van te maken.” Nieuwe energie opwekken op plaatsen waar hiervoor al infrastructuur aanwezig is, zoals in Rilland-Oost met de 380kV- en 150kV-hoogspanningsverbinding, houdt de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zegt Both. “Het scheelt of je ergens twintig kilometer kabel door de grond moet trekken of niet.”

Waarde
De energieopwekking kan een katalysator zijn voor de ontwikkeling van onder meer de biodiversiteit en recreatiemogelijkheden door een deel van de opbrengsten van het energiepark hierin te investeren. “Het is een mooi gebied dat weinig mensen kennen. We zouden bijvoorbeeld het wandelen en fietsen kunnen uitbreiden. Ook de cultuurhistorische waarde van het gebied, door de aanwezigheid van verdronken dorpen, zou beter uitgelicht kunnen worden.”

Zoet water
Het project zou ook gekoppeld kunnen worden aan het vasthouden van zoet water, bijvoorbeeld door het zoete water op te slaan voordat het de Westerschelde instroomt en zonnepanelen op zo’n waterbassin te leggen.
Het opstellen van de gebiedsvisie Reimerswaal wordt mede gefinancierd door Stichting Zeeuwse Publieke Belangen (SZPB). Hierin werken de provincie Zeeland, Zeeuwse gemeenten en netwerkbedrijf Stedin Groep samen. “We hebben zo’n 240.000 euro subsidie van de stichting gekregen voor dit project. De kennis die we hierin opdoen, gaan we ook delen met de rest van Zeeland.”

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op
www.reimerswaal.nl/energielandschap.[n]