Dianne Verraes en Forra en Wim Beeke bij het monument van wilgentakken.
Dianne Verraes en Forra en Wim Beeke bij het monument van wilgentakken. Foto: Coby Weijers

Coronagedenkmonument voor verbondenheid

RILLAND - Een groot hart van wilgentakken staat sinds twee weken bij de kerk van protestantse gemeente De Levensbron in Rilland. In dit coronagedenkmonument kan iedereen die dat wil een hartje met boodschap hangen. En dat mag van alles zijn, vertelt Dianne Verraes. “De coronacrisis raakt iedereen. Met dit monument geven we mensen de mogelijkheid om hun hart te luchten. Daarnaast kan het een ander helpen om de boodschappen te lezen. Als je leest dat iemand anders hetzelfde meemaakt als jij schept dat verbondenheid.”

DOOR BRITTA JANSSEN


Dianne Verraes kwam de boom met hartjes tegen bij een bezoek aan een begraafplaats in Bergen op Zoom. “Het leek me ook mooi voor ons dorp. Ik zocht contact met de kunstenares van het monument, Gea Korpel en zij vond het goed dat we het in Rilland namaakten. Ze vond het mooi dat het project anderen inspireert.”

Verbondenheid
Verraes besprak het idee in haar gemeente, De Levensbron, met als resultaat dat er nu een bijna twee meter hoog hart van wilgentakken in de voortuin van de kerk staat. Op een kerkraam is een brief met toelichting geplakt. De houten fundering maakte Wim Beeke. Zijn echtgenote Forra, Wim en ik hebben met de wilgentakken het hart gemaakt. “Er zijn al zo’n vijftien harten opgehangen”, vertelt Verraes. Er staat van alles op en dat mag ook. Van een enkel woord tot meerdere zinnen, anoniem of met de naam erbij. ‘Duizend harten voor de zorg en urenlang applaus’, is een van de teksten, vertelt Verraes, terwijl ze een mevrouw met een rollator bij het hart ziet stilstaan om de boodschappen te lezen. “Zie je een tekst die jou raakt, dan ontstaat er verbondenheid. De coronacrisis raakt ons allemaal. Nabestaanden moeten dierbaren missen, mensen raken hun baan kwijt. Alles wat je bezighoudt, mag je op een hart schrijven en in de boom hangen.” Die blijft voor onbepaalde tijd staan.

Positief

Leden van De Levensbron hebben Rillandse tachtigplussers bezocht met houten hartjes om iets op te schrijven. “Daarop kregen we veel positieve reacties.” In gesprekken over corona vindt Verraes het mooi om te horen dat mensen ook positiviteit ervaren, zoals meer contact met mensen in de straat. Ze benadrukt dat iedereen welkom is om een hart op te hangen, ook van buiten het dorp. “We vinden het bij De Levensbron belangrijk om er voor het hele dorp te zijn, niet alleen voor de mensen die naar de kerk gaan.” Om ervoor te zorgen dat de boodschappen niet verloren gaan door het weer, houden de leden van De Levensbron in de gaten of er nieuwe harten bijkomen. “Toen het monument er net stond, zagen we een tekst bijna verweren, dus besloten we dat we alle harten plastificeren.”

Pinksterconcert
De diensten van De Levensbron zijn op zondag voor maximaal dertig personen te bezoeken en online te volgen. Op vrijdagavond 21 mei is er een pinksterconcert van het duo Dist, bestaande uit Dianne en Stanley. Kijk voor meer informatie op
www.delevensbronrilland.nl/.[n]