Logo Breinlijn
Logo Breinlijn Foto: N/A

Breinlijn Zeeland bestaat 1 jaar op Europese Dag Beroerte

KRUININGEN/KAPELLE - De Europese Dag van de Beroerte valt dit jaar op 11 mei. Op deze dag wordt in heel Europa aandacht gevraagd voor kennis en bewustwording rondom een hersenbloeding of herseninfarct. In Nederland krijgen jaarlijks tussen 130.000 tot 160.000 mensen te maken met een vorm van hersenletsel. Dat heeft grote gevolgen voor hun dagelijks leven.


Het Netwerk Hersenletsel van de Zeeuwse Zorgschakels viert op deze bijzondere dag het eenjarig bestaan van Breinlijn Zeeland.


Gratis deskundige vraagbaak
Hersenletsel heeft grote gevolgen voor het dagelijks leven. Het leven is nooit meer hetzelfde, verschijnselen zijn divers en worden vaak niet of pas later herkend. Hersenletsel brengt veel vragen met zich mee voor de getroffene, hun naasten en voor professionals.
Voor het beantwoorden van allerlei vragen over hersenletsel is Breinlijn in het leven geroepen.
Breinlijn is een gratis landelijk loket voor alle vragen over hersenletsel en is per mail en telefoon bereikbaar. De hersenletseldeskundigen van Breinlijn weten veel van de mogelijke gevolgen van hersenletsel en kennen de mogelijkheden in de regio.
Zij denken mee, beantwoorden vragen en geven informatie over passende zorg en ondersteuning in de regio. De hersenletseldeskundigen van Breinlijn werken onafhankelijk en verbinden de regionale zorgaanbieders met de vragenstellers.


Breinlijn Zeeland
In Zeeland werken de zorgverleners en ondersteuners samen in het lerende netwerk hersenletsel als onderdeel de Zeeuwse Zorgschakels. Sinds de start in mei 2020 zijn hersenletseldeskundigen Lenneke Clement en Nicole Schellekens de spin in het web voor Breinlijn Zeeland.
Ze hebben beiden meer dan vijftien jaar werkervaring met mensen die hersenletsel hebben en hebben elk hun eigen specialisatie waardoor ze elkaar goed aanvullen.
In het afgelopen jaar hebben zij al veel vragen behandeld. Alleen al in de provincie Zeeland behandelde Breinlijn meer dan 80 vragen.
De onderwerpen zijn daarbij zeer divers, de meeste vragen gaan over diagnostiek en behandelingsmogelijkheden. De mensen die Breinlijn hebben ingeschakeld zijn me de dienstverlening tevreden tot zeer tevreden


Eén loket voor iedereen
Nicole: “Breinlijn is voor iedereen die vragen heeft over hersenletsel en is niet leeftijdgebonden. Vragen gaan over wonen, werk, lotgenotencontact, erkenning en diagnostiek. Mensen komen praktische problemen tegen zoals moeite hebben met plannen en organiseren van het huishouden, maar ook verandering in relaties met familie en vrienden door de onzichtbare gevolgen van hersenletsel. Mensen met hersenletsel ervaren vaak overprikkelingsklachten en vermoeidheid. Daarbij komt ook nog eens dat mensen met hersenletsel zich in een rouwproces bevinden, omdat ze door het letsel ‘eenvoudige’ dingen niet meer kunnen doen.”
Lenneke: “Er zitten denk ik nog veel mensen thuis die vragen hebben. Daarom is het belangrijk dat Breinlijn meer bekendheid krijgt, zodat we meer mensen kunnen helpen en zo verbindingen kunnen maken binnen de zorgaanbieders in Zeeland. Breinlijn is een laagdrempelige en onafhankelijke organisatie.
We geven de hulpvrager altijd verschillende opties zodat diegene zelf kan kiezen welke oplossing het beste aanvoelt.


Hersenletsel?
Neem contact met ons op! Wij denken met je mee en helpen je verder op weg. Bel Breinlijn op: 085-2250244, per email: zeeland@breinlijn.nl of op de website: zeeland.breinlijn.nl.[n]

Logo Netwerk Hersenletsel