Afbeelding

Middelbaar beroepsonderwijs in coronatijd… moeilijk of een uitdaging?

Niet weer een klaagzang toch over deze lastige periode die we als maatschappij met elkaar moeten meemaken? Dat het niet eenvoudig is om het onderwijs te laten doorgaan, staat als een paal boven water. In het Hoornbeeck College (mbo) in Goes hebben we ondanks de verschillende lockdown-perioden geprobeerd het onderwijs, zoveel als mogelijk is, te laten doorgaan. Verschillende praktijkvakken konden met de nodige aanpassingen toch doorgaan. Studenten die het nodig hadden, vanwege bijvoorbeeld de structuur of gezinsomstandigheden, vielen onder de noemer ‘kwetsbare situatie’ en konden toch naar school komen, soms helemaal alleen in een lokaal. Trots ben ik op al die docenten die, ondanks de beperkende maatregelen, toch het broodnodige contact met de studenten onderhielden. En ik ben trots op alle studenten die niet zijn weggedoken, maar achter de laptop zaten en de discipline konden en wilden opbrengen om op nieuwe manieren toch bij te blijven en mee te doen voor hun eigen opleiding.

Zorgen zijn er ook. Niet in de eerste plaats over de leerachterstanden die zouden zijn opgelopen. Wel dat er jongeren zijn (ook ouderen trouwens) die eenzaam zijn geworden. Die sociaal-emotionele schade laat zich niet direct in cijfers of getallen uitdrukken. Dat gaan we nog (meer) ervaren, is mijn inschatting. Daarvoor zijn geen miljoenen nodig, maar aandacht, tijd voor het gesprek. Echte begeleiding, zowel binnen de school als op de stage en werkplaats. Tijd voor het investeren in jongeren op weg naar volwassenheid in een veranderende wereld. De werkplaats is veranderd, het stagebedrijf is anders geworden, de meningen van mensen staan soms haaks op elkaar. Daarvoor is de school ook. Een ontmoetingsplaats voor jongeren die leren voor een opleiding natuurlijk, maar ook leren om te leven, leren voor het leven. Ook dat zijn zaken die aan de orde moeten komen in het onderwijs. Wat is een goede burger zijn? Waartoe ben ik op deze aarde? Wat is mijn toegevoegde waarde aan dit bedrijf, deze instelling, deze werkplaats? Wie wil ik voor die ander zijn? Een betekenisvol beroep krijgen! Natuurlijk mag carrière ook. Ambities hebben en soms ook dromen...

'Wat is mijn
toegevoegde waarde aan een bedrijf?'


Zeeland wordt wel eens een mbo-provincie genoemd, en terecht denk ik. Prachtig wonen, goede werkgelegenheid. Prachtige opleidingen tot vakmensen, beginnende professionals. Bedrijven en instellingen die willen investeren in het opleiden van hun personeel van vandaag en morgen. Laten we met elkaar onze jongeren helpen in hun loopbaan, laten we hen helpen de goede keuzes te maken, luisteren naar hun aarzelingen, extra hulp voor degene die wel extra hulp kunnen gebruiken. Met de termen hoog- en laagopgeleid hebben we afgedaan. Onderwijs, een beroep leren, je leven leren leven! Een zaak van hoofd, hart en handen. Dat was overigens vóór coronatijd al een uitdaging en dat is het dus nog steeds. We zien het als een uitdaging en doen het als opdracht en met passie en gedrevenheid samen met en voor onze studenten!