Een houten geschenkwoning.
Een houten geschenkwoning. Foto: Provincie Zeeland

Geschenkwoningen in kaart

KRUININGEN - Vanwege de cultuurhistorie heeft de provincie Zeeland alle woningen in kaart gebracht die Zeeland zijn geschonken na de Watersnoodramp van 1953. In de gemeente Reimerswaal zijn er twintig. Zweden schonk er veertien aan Kruiningen en Noorwegen zes aan Hansweert.

Het merendeel van deze geschenkwoningen staat in het zwaar getroffen Schouwen-Duiveland. De derde Zeeuwse gemeente met geschenkwoningen is Tholen. ‘De karakteristieke woningen zijn 68 jaar later nog steeds stille getuigen van de geweldige internationale steun', aldus gedeputeerde Anita Pijpelink van de provincie Zeeland. Naast Zweden en Noorwegen schonken Finland, Denemarken, Oostenrijk en Frankrijk bouwpakketten om dakloze gezinnen een nieuw thuis te bieden. Dat gebeurde ook in Zuid-Holland en Noord-Brabant. In totaal gaat het om 860 woningen. De meeste woningen waren voor Zeeland, waar de schade het grootst was.
In Kruiningen staan de woningen in de Henry Dunantstraat en in Hansweert in de Europastraat. Het in kaart brengen van de huizen moet bijdragen aan de instandhouding ervan. ‘Ze zijn een belangrijk onderdeel van onze geschiedenis. De houten huizen maken het verhaal van de Watersnoodramp zichtbaar. Ze laten zien hoe de wereld ons te hulp kwam na die ingrijpende gebeurtenis. Dat verhaal moeten we blijven vertellen. Daarom zijn we zuinig op dit cultureel erfgoed en willen we het ook voor volgende generaties behouden.' De Zeeuwse geschenkwoningen hebben geen beschermde status. ‘Het is aan gemeenten en andere belanghebbenden om zorgvuldig om te gaan met dit erfgoed.' Zo kunnen zij de inventarisatiegegevens gebruiken bij eventuele bescherming van deze woningen als beeldbepalend pand, monument of beschermd dorpsgezicht.[n]