Berend Huisjes met zijn nieuwe boek.
Berend Huisjes met zijn nieuwe boek. Foto: Privébezit

Kapellenaar Berend
Huisjes brengt nieuw boek uit

KAPELLE – Toen Berend Huisjes uit Kapelle in 2019 begon aan zijn eerste boek, 'Ik zoek mijn vader', werd hij al snel gegrepen door het schrijversvirus. In korte tijd schreef hij twee romans en de thriller 'Het kunstgebit'. Onlangs verscheen Berends eerste verhalenbundel 'Tekeret', met daarin dertien korte verhalen. De verhalen staan bol van de fantasie; een verliefdheid in coronatijd, een eigenaardige reis naar het Belgische Ieper, een kademoord in Goes en onhandigheid bij het koffiezetten.

DOOR JESSICA ROVERS

“Het zijn totaal verschillende verhalen die los van elkaar staan”, vertelt de schrijver. “Fantasie speelt een ontzettend belangrijke rol bij het schrijven. Ik weet niet waar het vandaan komt. Als ik aan het schrijven ben, komt het verhaal vanzelf. Het ontstaat gewoon."
Een verhalenbundel maken was weer een nieuwe uitdaging voor de Kapellenaar. "De titel 'Tekeret', oftewel 'Ik heb het gered', slaat daarop. Het is mij toch maar mooi gelukt”, vertelt Berend Huisjes.

Vader
Berend Huisjes is gaan schrijven op aanraden van zijn vrouw Yvonne. “Mijn vader werd in de oorlog gearresteerd door de Duitsers en heeft nooit verteld waar hij geweest is. Ik ben in 1944 geboren en heb de naam van mijn vader gekregen, want niemand wist of hij ooit nog terug zou komen. Het heeft mij altijd bezig gehouden. Dat werd steeds concreter in het najaar van 2018 en toen zei mijn vrouw: “Je kunt er een boek over schrijven”. En dat heb ik toen gedaan.

Uitlaatklep
Uiteindelijk heeft hij meer dan voldoende antwoord gekregen op zijn vragen over het verleden, vertelt Berend. "Schrijven is voor mij een uitlaatklep en toen ik eenmaal begon met schrijven, kon ik niet meer stoppen. Het is een prachtige invulling van de fantasie die ik altijd al had. En ik heb een heel fijn leven met een lieve vrouw die mij vrij laat om te doen wat ik graag doe.”

Historisch
Inmiddels is Berend al bezig met boek zes en zeven. “Het is moeilijk om een plek op een plank in de boekenwinkel te veroveren, maar ik schrijf vooral voor mijzelf. Ik krijg heel veel reacties, ook van mensen die ik niet ken."
De Kapellenaar werkt nu aan een tweetal boeken; weer een verhalenbundel en een historisch boek. "Dit boek speelt zich af rond 1831 en is gebaseerd op het dagboek van de betovergrootvader van mijn overleden vrouw uit Tholen, Pieter Adriaan Sakko." Het dagboek bevat volgens de schrijver bijzondere feiten. "Zo zou Pieter Adriaan Sakko getuige zijn geweest van het opblazen van het schip van Van Speijk. Ik moet eerst nog verder onderzoek doen in het nationaal archief in Den Haag, maar daarna zal ook dit boek uitgegeven worden. Ik schrijf voorlopig nog wel even door.”[n]


‘Tijdens het schrijven kan
ik mijn fantasie
de vrije
loop laten'