Ronald van der Hart.
Ronald van der Hart. Foto: Jan de Carpentier

Een ondernemer is ook een mens

Corona beheerst ieders leven. Al ruim een jaar ervaren we hinder van het virus. Persoonlijk, in het gezin en ook zakelijk op het werk of als ondernemer.

We leven zo’n beetje van persconferentie naar persconferentie. Wat is de status, wat worden de regels en wat zijn de verwachtingen?


Zorg voor elkaar, dat was de opdracht van onze premier tijdens een van de eerste persmomenten. Stichting SIRE lanceerde een campagne hiervoor, die de hashtag #doeslief kreeg.

Omzien naar een ander is voor de een heel normaal, de ander heeft genoeg aan zichzelf of zelfs geen oog voor de medemens. We leven immers in een ik-gerichte maatschappij. In dat kader kan ik de oproep vanuit het kabinet goed begrijpen. “Samen krijgen we corona eronder”, dat zijn woorden van minister-president Mark Rutte. Het woordje samen is de sleutel. Samen, dat werkt verbindend. ‘Samen’ geeft aan dat er een ander is. Zie je het verband? We hebben elkaar nodig. In alles. Persoonlijk, privé en zakelijk.

'Maak gebruik van een regeling
als je die echt nodig hebt en
niet alleen
omdat je ervoor in aanmerking
komt'


Ik heb deze column de titel gegeven ‘Een ondernemer is ook een mens’. Hiermee wil ik aangeven dat een ondernemer ook gevoel heeft, zorgen kent, verantwoording voelt en beslissingen moet nemen in een pandemie, op basis van voorspellingen die nauwelijks te maken zijn en per dag kunnen veranderen.


Er is financiële steun voorzien vanuit de overheid. Fijn, voor velen ook noodzakelijk. Je zal maar maanden dicht moeten. Er zijn ook ondernemers die buiten de regelingen vallen. Er zijn er die ‘alles pakken wat er te pakken valt’ en er zijn er die mopperen, omdat ze steun moeten terugbetalen, omdat de partner ook inkomsten had. Persoonlijk heb ik de mening dat je alleen gebruik moet maken van een regeling áls je deze echt nodig hebt en niet ómdat je in aanmerking komt.


Ook wij zijn drie maanden dicht geweest, hebben afspraken via Zoom en Teams gehad en zijn bij de klanten thuis geweest. De bezoekersaantallen zijn sterk verminderd en het is de vraag of en wanneer we weer naar ‘normaal’ gaan. Of normaal ook normaal was is wellicht iets om over te schrijven door de volgende columnist…

Je moet als ondernemer steeds anticiperen op de omstandigheden en bedreigingen zien om te zetten in kansen. Kansen zijn er altijd, ook in deze tijd.


Terug naar de oproep ‘Zorg voor elkaar'. Mosterd na de maaltijd nu het einde van de coronapandemie in zicht is? Nee! Omzien naar elkaar is nodig. Nu en in de toekomst. Maak er een ‘way of life' van. Het heeft mij enorm goed gedaan dat anderen informeerden hoe het met me ging en of ons bedrijf hinder had van corona. Ik heb dan wel geen financiële steun ontvangen, deze interesse is mij als steun geweest in de moeilijke tijd. Waarom? Een ondernemer is ook een mens!