De leerlingen van 't Honk hebben al allerhande spullen ingezameld.
De leerlingen van 't Honk hebben al allerhande spullen ingezameld.

‘t Honk gaat voor winst bij e-waste race

KAPELLE - De e-waste race voor basisscholen is in volle gang en onder meer de leerlingen van ‘t Honk in Kapelle zijn fanatiek bezig om e-waste in te zamelen. “We gaan voor de winst”, klinkt het enthousiast bij groep zeven.

DOOR JEPPE ROTTIER

Op 31 mei klonk het startschot voor de e-waste race op Bevelandse en Thoolse basisscholen, waaronder ’t Honk in Kapelle, Voorhoute in Kruiningen en Schuttevaer in Hansweert. De jongens en meiden zamelen tot en met 24 juni zoveel mogelijk e-waste in. Daarmee kunnen ze een prijs winnen, maar de wedstrijd is vooral goed voor het milieu.

Hergebruik
E-waste is kapotte en oude elektronische apparaten, zoals kabels, mobiele telefoons, kleine beeldschermen, computers en de meeste huishoudelijke apparaten, zoals broodroosters.

'Meer dan
zestig procent
van deze
apparaten
wordt nog
niet gerecycled'


Bijna alle spullen met een stekker of batterij vallen onder e-waste. De scholen die aan de wedstrijd deelnemen, zamelen deze apparaten in, zodat ze gerecycled kunnen worden. Meer dan zestig procent van deze apparaten wordt namelijk nog niet gerecycled. Dat is zonde, want veel van deze producten zijn geschikt voor hergebruik.
Daarnaast bevatten deze artikelen vaak veel grondstoffen zoals zilver, kunststof, koper en ijzer. Door het inzamelen van de apparaten willen de scholen het milieu en klimaat een handje helpen, door duurzamer om te gaan met de grondstoffen die nog te vaak verloren gaan. Door het recyclen van apparaten hoeven er ook een stuk minder stoffen gemijnd en geproduceerd te worden voor nieuwe spullen, waardoor er minder schadelijke stoffen in de natuur terecht komen en de natuur minder uitgeput wordt.

Uitvindfabriek
In groep zeven van ’t Honk zijn leerlingen druk bezig met de wedstrijd. Aan de lopende band komen er kabels, mobiele telefoons en andere e-waste binnen, vertellen de kinderen. Voor ieder stuk e-waste krijgt de school punten. “We hopen de tweeduizend punten aan te tikken”, vertelt de klas. Want niet alleen het klimaat profiteert van de inzamelactie, de school met de hoogste score aan het einde van de race mag naar museum de Uitvindfabriek in Breda. ’t Honk heeft al een erg mooie start gemaakt en wil graag winnen!

Inwoners
Inwoners kunnen het milieu en de deelnemende school in hun buurt helpen door hun e-waste online aan te bieden, via de website
www.ewasterace.nl. Leerlingen halen de e-waste dan bij inwoners thuis op. Als dank voor het meedoen ontvangen de inwoners en scholen kortingscodes voor duurzame producten.[n]