Voedselbosje Kindcentrum Montessori De Basis Goes.
Voedselbosje Kindcentrum Montessori De Basis Goes. Foto: Fos Fotografie

Voedselbosje zoekt Zeeuws schoolplein

KAPELLE/KRUININGEN - IVN Natuureducatie zoekt 3 basisscholen of BSO’s in Zeeland die graag een Voedselbosje op hun plein willen planten. In zo’n Voedselbosje ontdekken kinderen met al hun zintuigen hoe voedsel groeit. Van het snoepen van verse bramen tot de frisse geur van citroenmelisse; elk seizoen heeft nieuwe verrassingen. Van tegelwoestijn naar eetbaar schoolplein! Aanmelden kan tot 7 juli 2021.


Wat is een Voedselbosje?

Een Voedselbosje heeft een omvang van 30 vierkante meter en bestaat uit 22 soorten planten, struiken en bomen. Alle soorten zijn vast. Dat betekent dat ze het hele jaar blijven staan en volgend jaar weer opbloeien. Van kersenboom tot bramenstruik en van citroenmelisse tot colakruid. De verschillende soorten bomen, struiken, bodembedekkers, klimplanten en kruiden in de Voedselbosjes zijn deels of helemaal eetbaar. Een Voedselbosje is een heerlijke plek voor vlinders, vogels, bijen, kleine zoogdieren én mensen. Het educatiemateriaal richt zicht op kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar en de gastlessen zijn gericht op kinderen van 7 tot 9 jaar. Als basisschool of kinderopvang/BSO locatie adopteer je een Voedselbosje voor minimaal 5 jaar.


Zelf plukken uit de natuur

Je kunt uit een boek leren hoe een appel groeit, maar veel leuker en leerzamer is het om zelf te ervaren. Leerlingen onderhouden het bosje zelf. Dat maakt de oogst straks nóg bijzonderder! Het Voedselbosje heeft een educatieve functie, maar daarnaast nog veel meer voordelen. Regenwater kan makkelijker de bodem in en door de vergroening is de temperatuur op warme dagen lager op het schoolplein. De beplanting op het schoolplein bestaat voor een belangrijk deel uit soorten die typisch zijn voor de natuur in Zeeland en is daarmee goed voor de biodiversiteit. Najaar 2020 zijn 8 Voedselsbosjes op Zeeuwse schoolpleinen geplant. In juni en juli 2021 vinden daar de groei- en proeflessen plaats.


Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen

Kinderen brengen ongeveer 40% van de tijd dat ze wakker zijn door op school, veelal binnen in het klaslokaal. En dat terwijl kinderen gezonder zijn én beter leren door veel buiten te zijn. Daarom ontketent IVN Natuureducatie De Groene Revolutie, met haar Zeeuwse partners en met steun van de Provincie Zeeland en het rijksprogramma Jong Leren Eten. Het doel? In één schoolgeneratie alle Zeeuwse kinderen een groene speel- en leerplek geven.

Voedselbosjes zijn hier een onderdeel van. Voedselbosjes in Zeeland is een samenwerking met het programma Jong Leren Eten en wordt mogelijk gemaakt door Delta Energie en IVN Natuureducatie.[n]