Henri de Jager.
Henri de Jager.

Let(ter) op je woorden

Taal is een prachtig instrument. Ook een krachtig instrument. Die ene letter verschil tussen prachtig en krachtig is machtig. De invloed van taal kan in een regel opgesloten zitten, soms in een woord en zelfs één enkele letter kan het verschil maken.

Als ondernemer probeer je ook je woorden en, zo je wilt, de letters met zorg te kiezen. Want als kleine MKB-er kom ik bij mijn relaties niet goed weg als ik die zorg achterwege laat. Laat ik eens inzoomen op de letter 's'.

Er bestaat een groot verschil tussen bijvoorbeeld 'goeds' en 'goed' en 'groots' en 'groot'. Om maar met een open deur in huis te vallen, daarvan zouden meer (vermeende) professionals - lees politici - zich rekenschap mogen geven.

'Slecht' en 'slechts' of 'recht' en 'rechts'. 'Link' en 'links', ook zoiets. Nog een 's' erbij en je hebt 'slinks'. Je kunt je snel vergissen. Als ik toch politici erbij betrek, kan ik rustig stellen dat het actueler dan ooit is, dat de gebezigde retoriek en semantiek van het Haagsche pluche veel te wensen over laat. Wil je als rijksoverheid de stemgerechtigden stimuleren iets goeds te doen of iets slechts te laten, dan is er heel veel werk aan de winkel. Helaas werden we het afgelopen jaar regelmatig overspoeld met ellende, veroorzaakt door slordigheden, onjuistheden, verzwijgingen, verwensingen zelfs en het ontbreken van actieve herinneringen is mij persoonlijk een doorn in het oog. Ik kan er zo zoetjes aan niet meer naar luisteren. Wil het eigenlijk ook niet.

Vroeger werd een ondernemer ook wel middenstander genoemd. Iemand die midden in de samenleving stond. Lokaal, loyaal en sociaal. Ik zou zo graag zien, als ondernemer en, aansluitend op de vorige column van Ronald van der Hart, als mens, dat de Haagsche retoriek uit de vastgelopen groefjes getrokken werd en de kracht van overeenkomsten werd gebruikt, in plaats van de polarisatie aan te jagen door de tegenstellingen te benadrukken.

'Vroeger werd een ondernemer
ook wel
middenstander genoemd.
Iemand die midden in de
samenleving stond.
Lokaal, loyaal en sociaal'


Tegenwoordig spreekt men over de 'retail'. Mijn voorkeur gaat uit naar ‘detailhandel'. Vergelijk het maar met die ene letter. Het zijn de details die het doen, de puntjes op de i, om het in de sfeer van deze column te houden. Ondernemers zijn het gewend te werken aan goed en goeds en willen slechts het slechte voorkomen. Ongeacht de branche of bedrijfsgrootte waarin een midden- en medestander actief is. Wat het zo mooi maakt, zijn de tevreden klanten. Hun voldoening, die motiveert. Dat drijft je, dat zorgt voor de beweging.
Eens zien of we in de staart van alle narigheid van het afgelopen jaar die beweging op gang kunnen krijgen en behouden. Dat begint echt bij onszelf. Ik vertrouw erop en heb er zin in. Luctor et Emergo. Ik ben en blijf een Zeeuw natuurlijk.[n]