Afbeelding

Leo de Jonge is coördinator Brandveilig Leven

Wie zijn de Zeeuwen die onze provincie veilig maken? In samenwerking met Veiligheidsregio Zeeland brengt Weekblad de Bode in deze nieuwe rubriek verhalen van deze Zeeuwen. Wat doen ze en waarom? Ook geven ze veiligheidstips. In dit tweede deel: Leo. Hij is coördinator Brandveilig Leven en geeft advies over (brand)veiligheid, zoals over versiering ophangen.

Hoe maak ik Zeeland veilig?
"Simpel, door brandveiligheid bespreekbaar te maken, mensen bewust te maken van de gevaren in en om huis. Dat doe ik bijvoorbeeld door vragen van Zeeuwen te beantwoorden. Een mooi voorbeeld daarbij is een student die een scriptie schrijft en contact opnam met een simpele vraag, waarover je niet meteen nadenkt: Waar haalt de brandweer bluswater vandaan? Niet alleen uit waterleidingen. De brandweer heeft ook waterwagens. Daarnaast halen we het uit kanalen en watergangen. Fabrieken en grote bedrijven zijn verplicht om een eigen watervoorraad te hebben. Ook krijg ik vaak de vraag waar je een rookmelder ophangt. Dat doet me goed. Ook ga ik met onze Brandveilig/Zeelandveiligbus naar evenementen en buurthuizen. De bus zit vol spullen om mensen te laten zien waarom het belangrijk is om stil te staan bij wat er bij een brand komt kijken en hoe je dit kunt voorkomen.”

Waarom doe ik dit werk?
"Het is een roeping, een kinderdroom. Ik had geen familie die bij de brandweer zat en toch wist ik al snel dat ik bij de brandweer wilde werken. Zodra het kon, ging ik bij de jeugdbrandweer. Dit was in de jaren ‘70. Via een bedrijfsbrandweer ben ik bij de vrijwillige brandweer gestart in 1976 bij brandweer in Middelburg. In totaal ben ik 44 jaar brandweervrijwilliger en -beroeps geweest met daarnaast een piketfunctie als adviseur gevaarlijke stoffen. Nu dus meer de preventie- en voorlichtingskant. Het op pad zijn en met mensen praten, vind ik geweldig.”

Hoe versier je brandveilig je huis oranje?
"Er zijn genoeg brandveilige versieringen op de markt. Dat staat op de verpakking. Kijk bijvoorbeeld naar het KEMA-keurmerk. Let daarnaast op wáár je het ophangt. Hang de versiering minimaal 50 centimeter van spotjes of andere warmtebronnen. Dan loop je ook geen risico dat vlaggetjes door de hitte gaan branden. En natuurlijk niet te laag, zodat niemand verstrikt raakt tijdens het juichen, haha. Voor versiering op straat is het vooral belangrijk om op de openbare weg goed op te letten. Hiervoor zijn er een aantal eenvoudige regels. Hang het minimaal 4,2 meter hoog en de weg moet over 3,5 meter breedte voldoende vrijgehouden worden. Zo kunnen hulpdiensten, zoals brandweer of ambulance, makkelijk door de straat als het nodig is. Op naar de finale!”

Mijn tip voor een veiliger Zeeland:
"Bedenk een vluchtplan met huisgenoten. Weet je waar je naar buiten kunt in welke situatie? Pak bij het vluchten écht alleen als het kan waardevolle spullen, maar hou het beperkt. Zorg dat iedereen wordt gewaarschuwd (door rookmelders). De brandweer is creatief voor de juiste ondersteuning en goed opgeleid!”

Meer info: www.zeelandveilig.nl.[n]