Een groep vrijwilligers bij de 95e container die nu op zee is.
Een groep vrijwilligers bij de 95e container die nu op zee is.

Mijlpaal voor stichting Sawasdee

KAPELLE - In de haven van Sihanoukville in Cambodja komt, als alles goed gaat, eind deze maand de 95e container met hulpgoederen van Stichting Sawasdee aan. Dat is een mijlpaal voor de Zeeuwse organisatie die zich sinds 1992 inzet voor hulpbehoevende kinderen in dit Aziatische land.

DOOR BRITTA JANSSEN

De enorme zeecontainer, die zo'n vijf weken onderweg is vanaf magazijn de Wolfhoek in Driewegen via Rotterdam naar Cambodja, zit bomvol spullen van vele donateurs. Van medische apparatuur, kleding en bedden tot bouwmaterialen, schoolmeubilair, laptops en scootmobiels. En dan doneerde bijvoorbeeld ziekenhuis Adrz in Goes nog rolstoelen en basisschool De Moolhoek in Kapelle voetbalshirts. "Het is hartverwarmend hoeveel mensen delen", zegt Hector Loontjens. De Goesenaar richtte Stichting Sawasdee (spreek uit: Sawadie, een Thaise begroeting) in 1998 op. "Alle lof en dank komt toe aan de donateurs en vrijwilligers die deze verscheping wederom mogelijk maakten." Sinds de stichtingsoprichting gaan er jaarlijks twee, drie of vier grote containers met goederen naar Cambodja. "Met enthousiaste vrijwilligers sorteren we alle goederen. We ontvangen bruikbare goederen met open armen. Ook de verscheping van de containers wordt mogelijk gemaakt door structurele hulp en dankzij vele weldoeners."
De stichting houdt zich voornamelijk bezig met fondsenwerving voor scholen in Cambodja van hulporganisatie Don Bosco, actief in ruim 120 landen. De organisatie is vernoemd naar de Italiaanse priester die ruim 200 jaar geleden zijn leven wijdde aan het opvangen van kinderen die in armoede leefden. Hector Loontjens ontmoette in Thailand de Nederlandse missionaris Johan Visser, als priester verbonden aan de Don Bosco-organisatie. "Ik was in Thailand voor de adoptie van onze dochter in 1974 en onze zoon in 1976. Pater Visser hielp ons zó goed bij de adoptieprocedure dat ik graag iets wilde terugdoen." Het begon met een 'kinderfondsje', vertelt Loontjens, en groeide uit tot sponsoring van duizenden kinderen. "Pater Visser bleef ons boeien met inspirerende verhalen over het opzetten van schoolprojecten. Daarom richtten we in 1998 Stichting Sawasdee op." Inmiddels heeft de stichting 35 vrijwilligers en zes bestuursleden, met dochter Naiyana Loontjens uit Kapelle als voorzitter. "Iedereen zet zich belangeloos in", vertelt Hector Loontjens. "Niemand ontvangt een vergoeding voor het werk. Al het geld dat we ophalen komt ten goede aan de meest kwetsbare groep, de kansarme (wees) kinderen in Cambodja.” Fondsen werven de bestuursleden bij onder meer bedrijven en evenementen en ze ontvangen bijdragen van kerkelijke instanties en uit legaten en jubilea. "In Cambodja betekent geen educatie geen hoopvolle toekomst. Daarom ondersteunen we onder meer studies, beurzen en onderwijsinstellingen. We zijn blij met het vertrouwen dat we krijgen." De coronapandemie bemoeilijkt het fondsen werven. "Daarom is het fantastisch dat we onlangs de ontvangende partij mochten zijn bij de veiling van de eerste Oosterscheldekreeft." Die leverde 5.000 euro op. "Daarnaast bracht een bijbehorende kreeftenloterij nog eens 3.865 euro op.”

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op
www.sawasdee.nl. Een door Sawasdee uitgegeven biografie over pionier pater Visser is via de website te bestellen.[n]