Eric Dek (l) wint zijn eerste vlucht bij IFC Zeeland
Eric Dek (l) wint zijn eerste vlucht bij IFC Zeeland Foto: Jaap Bruggeman

Snelste jaarling op Agen geklokt door Eric Dek

KRUININGEN - Agen, de tweede koers van het seizoen kent een apart concours voor jaarlingen. Bovendien telt deze vlucht mee voor het aparte jaarlingenkampioenschap. Er werden door 27 deelnemers 301 jaarlingen ingemand.

Vrijdagmorgen 2 juli werden de manden voor het totale concours opengetrokken om 07.00 uur. De duiven vetroken met mooi weer en een kalme WNW wind, later draaiend naar ZZW. Uit de eerste meldingen in Noord-Frankrijk bleek dat de snelheden boven de 1200 mpm lagen en dus konden we de duiven verwachten aan het begin van de avond.


Goud

De eerste melding kwam van Eric Dek op 19.23, wat direct goed was voor het goud op deze koers. Een kleine 20 minuten dook zijn tweede jaarling naar het hok waardoor hij ook nog het brons voor zijn rekening neemt. Eric kan terugkijken op een uitstekende Agen-weekend met een hoog prijspercentage, een teken dat zijn duiven prima in orde zitten. Het zilver werd behaald door de nieuwe combinatie Ferdinand en Jacco Provoost die om 19.31 de eerste van hun 5 deelnemende jaarlingen op de plank zagen vallen.


Klasseren

Hoewel de jaarlingen, met minder ervaring het traditioneel lastiger hebben waren de meeste prijzen (56 van de 76) toch ook al vrijdagavond verdiend. Op zaterdagmorgen opende Chris Paauwe al vroeg het bal met 2 duiven en tegen 07.00 uur waren de prijzen af. Van de 27 deelnemers wisten er 21 één of meerdere duiven in de prijzen te klasseren. Joop Duinkerke kan eveneens terugkijken op een zeer geslaagd Agen-weekend met een 100% score bij de jaarlingen (1 van de 1). Goede prestaties waren er verder bij de Comb. Ferdinand en Jacco Provoost met 4 van de 5 (80%); Jo Melis met 4 van de 7 (57%); Joost Corré met 5 van de 9 (56%); Eric Dek met 11 van de 20 (55%) en Leo van Schouwen met 1 van de 2 (50%).


Uitslag

2 juli 2021: Agen jaarlingen - 301 duiven - 27 deelnemers, IFC Zeeland. 1-3. E. Dek; 2. Comb. F & J Provoost; 4. S. Dijkema; 5. Gebr. Dingemanse; 6. L. van Schouwen; 7. J. Melis; 8. M.J. Houtekamer; 9. Henk Melis; 10. H.M. Calon.[n]