Dan de Bruijn zet zich in voor de Delta Radio Communicatie Ondersteuning.
Dan de Bruijn zet zich in voor de Delta Radio Communicatie Ondersteuning. Foto: Zeeland Veilig

‘Wat doe je als je telefoon of computer uitvalt?’

Door: Britta Janssen Algemeen

Wie zijn de Zeeuwen die onze provincie veilig maken? In samenwerking met Veiligheidsregio Zeeland brengt Weekblad de Bode in deze rubriek verhalen van deze Zeeuwen. Wat doen ze en waarom? Ook geven ze veiligheidstips. In dit negende deel is Dan de Bruijn van de Delta Radio Communicatie Ondersteuning (DRCO) aan het woord.

Hoe maak ik Zeeland veilig?

“Op verschillende manieren. Zo ben ik specialist industriële veiligheid. Samen met collega’s controleren we jaarlijks de 25 grote chemische bedrijven van Zeeland op het veiligheidsmanagementsysteem. Dit doen we samen met onder meer de arbeidsinspectie, en zowel aangekondigd als onverwachts. Ook bepalen we of een bedrijfsbrandweer noodzakelijk is. In piketdienst ben ik adviseur gevaarlijke stoffen. Dan adviseer ik een week per maand bij incidenten met gevaarlijke stoffen. Ook ben ik vrijwilliger bij de Maritieme Incident Response Group (MIRG), een specialistisch team dat ingezet wordt bij incidenten op grote schepen. Dit doen we samen met Engeland, Frankrijk en België. Als laatste ben ik vrijwilliger bij de Delta Radio Communicatie Ondersteuning, opgericht in 2004. Het heeft z’n oorsprong sinds de Watersnoodramp van 1953. Zendamateurs zorgden ervoor dat communicatie met andere delen van het land mogelijk bleef. In 2003, tijdens de 50-jarige herdenking, bliezen we dit nieuw leven in. De meldkamer beslist of we ingezet worden. Onze antennes bevinden zich onder andere op elk stadhuis in Zeeland en de vier grote brandweerkazernes. Iedere maand oefenen we en bezoeken we de antennelocaties.”

Waarom ben je dit gaan doen?

“Na de Zeevaartschool kwam ik op de grote vaart terecht, waarna ik naar de chemische industrie overstapte. Daar had ik te maken met veiligheid en de (bedrijfs)brandweer. Van daaruit was de overstap naar (toen nog) de regionale brandweer niet zo groot en de stap naar adviseur gevaarlijke stoffen een logische. Bij de MIRG kon ik de liefde voor zee en veiligheid van anderen waarborgen combineren. Radiozendamateur ben ik al veertig jaar. Bij de DRCO kan ik deze radiokennis gebruiken om anderen te ondersteunen. Geweldig toch? Zo ondersteunen we ook Omroep Zeeland en helpen Rijkswaterstaat bij het peilen van stoorsignalen.”

Wanneer wordt de DRCO ingezet?

“Op aangeven van de meldkamer. We komen niet alleen in actie bij rampen, maar juist bij lokale storingen. Stel dat in Noord-Beveland de telefoonverbinding uitvalt. Wij kunnen dan via onze zenders communiceren met de dorpen. Bij de recente overstroming in Zuid-Limburg stonden collega’s daar en Belgische collega’s waren standby om bij te springen. Niet nodig geweest, maar wel fijn om te weten!”

Heb je een veiligheidstip voor de Zeeuwen?

“Mensen vertrouwen op de smartphone en computer. Maar wat als deze uitvallen? Denk eens na over alle koppelingen die je hiermee thuis bedient, zoals je auto, sloten, lichten of centrale verwarming. Zorg dat je voor noodgevallen altijd een opgeladen powerbank bij je hebt.”

Meer info: zeelandveilig.nl.