Niet alleen bewoners kunnen sporten in woonzorgcentrum van Ter Weel in Krabbendijke.
Niet alleen bewoners kunnen sporten in woonzorgcentrum van Ter Weel in Krabbendijke. Foto: Gemeente Reimerswaal

Gratis gezondheidstest voor 65-plussers uit Kruiningen en Waarde

Door: Britta Janssen Algemeen

KRUININGEN - Alle 974 65-plussers uit Kruiningen en Waarde krijgen deze week een brief in de bus voor een gratis gezondheidstest op dinsdag 28 september in de Reimerswaalhal in Kruiningen. “We hopen dat zoveel mogelijk inwoners meedoen”, zegt de Reimerswaalse wethouder Kees Verburg. “Zo kunnen we hen helpen om bijvoorbeeld zo lang mogelijk thuis te blijven wonen en wellicht zorgen wegnemen.”

In samenwerking met Sport Zeeland biedt de gemeente Reimerswaal haar inwoners op 28 september een compleet programma rondom gezondheid en leefstijl aan. De test is ook toegankelijk voor mensen met een beperking, benadrukt de gemeente. 

Bij de gezondheidstest is er aandacht voor onder meer de lenigheid, coördinatie en het uithoudingsvermogen van de 65-plussers en voor gezondheidsaspecten, zoals het gewicht en cholesterol- en bloeddrukmetingen. De deelnemers krijgen een vragenlijst over hun eetgewoontes, vrijetijdsbesteding en sportieve activiteiten. “Op deze manier krijgt u inzicht in uw gezondheid”, aldus Verburg. 

De analyse van de gezondheidstest komt ter plekke aan bod in een adviesgesprek met een professional. “Dat kan onder meer een arts of fysiotherapeut zijn, afhankelijk van de uitkomst van de test.” Met al deze informatie op zak kunnen de 65-plussers in de Reimerswaalhal een zorg- en welzijnsmarkt bezoeken en zich laten informeren over allerlei culturele, creatieve en sportieve activiteiten die Reimerswaal te bieden heeft. Zo is er honderd kilometer aan wandelroutes door Reimerswaal en is de sportruimte van woonzorgcentrum Ter Weel in Krabbendijke niet alleen toegankelijk voor bewoners, maar ook voor andere inwoners. Op de zorgmarkt zijn vertegenwoordigers van organisaties met aanbod voor 65-plussers aanwezig, zoals van zorgorganisaties Allevo en Ter Weel, de Omnisportvereniging, het zwembad, maar ook een diëtiste. Daarnaast serveren medewerkers van maatschappelijke organisaties als het Melkmeisje of ’t Wienckeltje gezonde hapjes en drankjes. “Zo komen de deelnemers erachter wat ze nodig hebben en welke voorzieningen er daarvoor zijn in Reimerswaal. Hoewel de adviezen vrijblijvend zijn, hopen we natuurlijk op een gedragsverandering.”

Bemoeizuchtig

De ontvangers van de brieven kunnen zich digitaal, telefonisch en per post aanmelden. Reageren ze niet voor maandag 6 september, dan krijgen ze uiterlijk zaterdag 18 september een medewerker van het project op bezoek. “We zitten erbovenop. Mensen kunnen aangeven dat ze niet willen deelnemen en geen bezoek wensen. Horen we niets, dan gaan we kijken of het goed gaat.” Dat vindt de wethouder niet bemoeizuchtig. “We hopen dat mensen zelf het nut inzien van deze gratis check. Met de vergrijzing komen er steeds meer 65-plussers bij en ouder worden brengt ongemakken met zich mee. Deze test kan zaken aan het licht brengen die mogelijk verholpen of beperkt kunnen worden. Dat kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat iemand langer thuis kan blijven wonen.”

Tien jaar geleden heeft dit project, Vitaal Reimerswaal, ook plaatsgevonden. “Dat was toen een groot succes, want het geeft ons een goed beeld van onze inwoners en dat helpt bij het maken van beleid.” Na Kruiningen en Waarde zijn volgend jaar Oostdijk, Rilland en Krabbendijke aan de beurt en in 2023 Yerseke en Hansweert. “Er zit zoveel tijd tussen, omdat je ook de resultaten moet verwerken. En dan kun je eventueel bijsturen, mocht de test niet voldoen aan de behoeften.”