Colin van Winkelen is specialist omgevingsveiligheid en brandweerman.
Colin van Winkelen is specialist omgevingsveiligheid en brandweerman. Foto: Zeeland Veilig

‘Super om advieswerk en hulpverlenen te combineren’

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE/KRUININGEN - Wie zijn de Zeeuwen die onze provincie veilig maken? In samenwerking met Veiligheidsregio Zeeland brengt Weekblad de Bode in deze rubriek verhalen van deze Zeeuwen. Wat doen ze en waarom? Ook geven ze veiligheidstips. In dit tiende deel vertelt Colin van Winkelen hierover.

Hoe maak ik Zeeland veilig?

“Ik ben Specialist Omgevingsveiligheid bij Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) en adviseer Zeeuwse gemeenten over veiligheidsmaatregelen bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Ik kijk hierbij vooral naar de risico’s van ongevallen met gevaarlijke stoffen. We inventariseren eerst welke risico’s er zijn. Bijvoorbeeld een bedrijf dat met gevaarlijke stoffen werkt. Vervolgens kijken we welke ongevallen zich kunnen voordoen en wat de effecten ervan zijn. Daarna stellen we een advies op. We kunnen bijvoorbeeld adviseren om bepaalde veiligheidsafstanden aan te houden tussen nieuwe ontwikkelingen en een risicovol bedrijf. Ook kunnen we omgevingsmaatregelen en bouwkundige maatregelen adviseren, zoals een aarden wal die de drukgolf van een explosie opvangt, of het advies om een gebouw van materialen te voorzien die minder snel ontbranden.”

Waarom ik dit doe?

“Als kleine jongen had ik al interesse in hulpverlening en veiligheid. Ik heb een HBO studie Integrale Veiligheidskunde gedaan, gevolgd door een Master Veiligheidswetenschappen. Ik kwam er al snel achter dat mijn hart bij de brandweer ligt. Ik had het geluk om in het laatste jaar van mijn studie aan de slag te kunnen bij de VRZ. Toen ik afgestudeerd was kon ik fulltime aan de slag bij de afdeling Risicobeheersing en sinds vorig jaar september zit ik op mijn huidige functie. Daarnaast ben ik actief als brandweerman. Dit doe ik als vrijwilliger in mijn woonplaats Sint-Annaland en de kazerne Oranjeweg in Goes waar ik werk. Ik vind het super om het advieswerk te combineren met hulpverlenen.”

Wat moeten mensen moeten doen als ze een gifwolk zien ontstaan?

“Belangrijk is dat je snel gewaarschuwd wordt. Zorg ervoor dat je telefoon geschikt is om een NL-alert te ontvangen. Krijg je een waarschuwing voor een naderende gifwolk, ga dan zo snel mogelijk ergens naar binnen. Eenmaal binnen sluit je deuren, ramen en ventilatieroosters. Een andere belangrijke handeling is het uitschakelen van de mechanische ventilatie. Schuil vervolgens ergens midden in het gebouw, weg van ramen en buitendeuren. Volg ook de berichtgeving via calamiteitenzender Omroep Zeeland of via de sociale media accounts ZeelandVeilig.” Mijn tip voor een veiliger Zeeland:“Twee jaar geleden hebben we vanuit VZ een virtual reality spel ontwikkeld waarmee mensen ervaren wat ze moeten doen als er een gifwolk vrijkomt. Het scenario speelt zich onder andere af op de boulevard van Vlissingen. De game is te spelen via de Brandweer VR app, te downloaden via de telefoon. Als de app op je telefoon staat, kun je het scenario ‘Overleef jij een gifwolk?’ downloaden en spelen. Dit kan in 3D met een speciale VR-bril of in 2D op je telefoon. Het is een leuke en interactieve manier om te kijken of je in staat bent om jezelf en anderen in veiligheid te brengen bij een ongeval met giftige stoffen. Een aanrader dus!”

Kijk voor meer informatie op de website www.zeelandveilig.nl.