Jan Eertink.
Jan Eertink. Foto: Jessica Rovers

Vrijwilliger Jan Eertink: ‘Gunfactor thuisfront is onmisbaar’

Door: Jessica Rovers Algemeen

KAPELLE - Tijdens de lintjesregen in april kregen vijf inwoners van de gemeente Kapelle en vijf inwoners uit de gemeente Reimerswaal een koninklijke onderscheiding voor hun belangeloze inzet voor de samenleving. In deze rubriek laten wij hen aan het woord over het vrijwilligerswerk dat zij doen en waarom. Deel zes gaat over Jan Eertink uit Kapelle.

Jan Eertink kreeg zijn koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor zwemvereniging De Bevelanders als trainer, bestuurslid en voorzitter. Daarnaast is hij sinds 2005 betrokken als lid van COM Zeeland (Contact Oud- en actief dienende Mariniers) en sinds 2020 ook bestuurslid bij deze vereniging. Sinds 2016 is de Kapellenaar ook vrijwilliger bij de Hervormde Kerk Kapelle en sinds 2014 zet Jan zich in voor de politieke partij Gemeentebelang Kapelle.

Verrassing

Omdat Jan zelf iemand van de zwemvereniging had voorgedragen voor een lintje, was het voor hem een extra grote verrassing dat ook hij een onderscheiding mocht ontvangen. “Ik was uitgenodigd om bij de uitreiking van Corrie Ploeg aanwezig te zijn. Toen ik weer wilde weggaan, vroeg de burgemeester of ik wilde blijven. Het belletje ging rinkelen toen mijn kinderen en kleinkinderen binnenkwamen”.
De motivatie voor de onderscheiding van Jan is behoorlijk breed. Hij is jarenlang actief geweest in allerlei besturen en ook is hij lang lid geweest van het stembureau in de gemeente Kapelle. Verder was Jan van 2000 tot 2009 actief als bestuurder bij Showkorps Jonge Kracht. Vanaf 1981 is hij enkele jaren vrijwilliger en bestuurder geweest bij de jongerenbeweging IKV en van 2001 tot 2015 lid van de Kapelse Sportraad. “Vanuit de zwemwereld ben ik sinds 2009 landelijk betrokken als Bondsraadslid van de KNZB en sinds 1991 ben ik wedstrijdjurylid. De KNZB is momenteel in transitie naar een andere bestuursvorm. Er wordt een raad van toezicht samengesteld en ik heb besloten daar verder geen deel meer van uit te maken. Het is tijd plaats te maken voor andere vrijwilligers. Ik vind het belangrijk dat er vernieuwing en verjonging plaats blijft vinden, zodat een organisatie niet verzandt in een oud bestuurlijk regime.”

Clubliefde

Jan vertelt dat hij de zwemwereld via zijn kinderen is ingerold. “Het is een heel gezellige vereniging waar leden echt iets voor elkaar over hebben. Die clubliefde mis ik vandaag de dag soms in het verenigingsleven. De structuur in de sportwereld is veranderd; tegenwoordig betaal je contributie voor een product”.
Jan denkt er nog niet over na om te stoppen met vrijwilligerswerk. “Ik ben politiek ook nog erg betrokken. Mijn drijfveer als steunfractielid is puur om het lokale belang te kunnen dienen. Daarnaast ben ik als hobbykok actief bij Culiniar Gilde Zeeland. Ik ben altijd actief geweest op politiek en kerkelijk gebied en in verenigingsverband en hoop dat nog lang te mogen blijven. Het heeft mij altijd veel genoegdoening gegeven, maar alles valt en staat bij de gunfactor van het thuisfront. Gelukkig heeft mijn vrouw mij altijd de ruimte gegeven om datgeen te doen wat ik wilde doen”.