De opening van het oesterseizoen is uitgebreid gevierd.
De opening van het oesterseizoen is uitgebreid gevierd. Foto: Fleur Vrakking

Sector verwacht een uitstekend oesterseizoen

Door: Janny Mathijssen Algemeen

YERSEKE - Het nieuwe Zeeuwse oesterseizoen is geopend. Onder het toeziend oog van genodigden zijn de eerste oesters van het seizoen opgevist uit de Oosterschelde.

De eerste exemplaren werden overhandigd aan en geproefd door Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van de provincie Zeeland, Filip D’havé, Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse Regering, Hidde van Kersen, directeur Marine Stewardship Council en Jadis Schreuder, eigenaar The Lemon Kitchen. Met deze handeling is het oesterseizoen officieel geopend.

Ambachtelijk en duurzaam

Bij de start van het nieuwe oesterseizoen is ook bekend geworden dat alle Nederlandse oesters onder de MSCstandaard voor duurzame visserij vallen, wat betekent dat ze duurzaam gekweekt en geoogst zijn. De bodemcultuur in de Oosterschelde en Grevelingen was al MSC-gecertificeerd sinds 2013 en daar zijn nu de tafeloesters en de wild-geraapte oesters bij gekomen. “Oesters zijn gezond én duurzaam. De kwekers hebben hard gewerkt om ervoor te zorgen dat nog meer duurzame oesters beschikbaar komen. Hopelijk zorgt deze uitbreiding ervoor dat de consument het product nog meer weet te vinden en waardeert”, aldus Jaap de Rooij, secretaris Nederlandse Oestervereniging. Tijdens de officiële opening werd het MSC-certificaat overhandigd door Jadis Schreuder en Hidde van Kersen, respectievelijk ambassadeur en directeur Benelux bij de Marine Stewardship Council. “De Nederlandse oestersector laat mooi de waarde van het MSC-programma zien. Of je nu ambachtelijk en kleinschalig bezig bent zoals bij het wildrapen van oesters, of experimenteel en innovatief zoals de kwekers die hun oestertafels en - manden optimaliseren.”, aldus Hidde van Kersen.

Populair onder jonge consument

Tijdens promotiecampagnes die afgelopen jaar werden gehouden is gebleken dat de Zeeuwse oester populair is bij de jongere consument. Mede door de horecasluiting gedurende de lockdowns, werd de Zeeuwse oester gepromoot om de thuisconsumptie te stimuleren. De Nederlandse Oestervereniging is blij dat oesters geadopteerd worden door de jongeren. “De campagnes werden op social mediakanalen ingezet, waar veel jonge gebruikersgroepen zich bevinden en we zien daar een positief resultaat. Daarnaast doet deze doelgroep ook mee met winacties en dat betekent dat ze echt geïnteresseerd zijn in het product”, aldus Kees van Beveren, Voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging.

Vanaf nu wordt er weer gevist op Zeeuwse creuses (Crassostrea gigas) en op Zeeuwse platte oesters (Ostrea edulis). Traditioneel opent het oesterseizoen in de maand september. “De liefhebbers kunnen rekenen op een uitstekend kwalitatief oesterseizoen. Wij zijn als sector natuurlijk blij dat onze Zeeuwse oesters nu ook weer volop door de horecagelegenheden geserveerd kunnen worden.”, vertelt Van Beveren. De smaak van de zilte lekkernij wordt bepaald door de zilte wateren waar de Zeeuwse oesters groeien. “Het voedselaanbod voor de oesters is daarnaast belangrijk om een goed gevulde en stevige bite te hebben.”, vervolgt Van Beveren. Alle Nederlandse oesters worden in Zeeland gekweekt. Jaarlijks worden gemiddeld zo’n 20 tot 25 miljoen stuks opgevist en verkocht.

De opening van het oesterseizoen wordt gesteund door de gemeente Reimerswaal en de provincie Zeeland. De gemeente Reimerswaal mag met het centrum van de oestervisserij Yerseke dé oestergemeente van Nederland genoemd worden.