Week van de Pleegzorg: geef een pleegkind groen licht!

KAPELLE/KRUININGEN - Op 2 november 2021 om 20.00 uur in Rotterdam geven Gijs Staverman, Sergio Vyent en Lily Monori van Dijken het startsein voor de Week van de Pleegzorg 2021. Tijdens deze week vragen pleegzorgorganisaties landelijk aandacht voor de ruim 800 kinderen in Nederland, die nog wachten op een pleeggezin. Met de campagne #groenlicht willen we meer mensen enthousiasmeren voor het pleegouderschap. Zodat ieder kind zo thuis mogelijk kan opgroeien.

Lily Monori van Dijken, auteur, columnist voor de Volkskrant en voormalig pleegkind, leest op 2 november 2021 om 20.00 uur voor uit haar kersverse autobiografie Het verborgen meisje, waarna de Euromast groen zal kleuren.

Vanaf dat moment zullen in Zeeland ook drie gebouwen groen kleuren: de Kaaipoort in Aardenburg; de ophaalbrug Herengracht in Terneuzen; en de Stadhuistoren van Vlissingen. Zo ondersteunen de Zeeuwse gemeenten de oproep om een pleegkind groen licht te geven.


Activiteiten

De drie Zeeuwse pleegzorgorganisaties Juvent, Timon en William Schrikker Gezinsvormen organiseren samen de Week van de Pleegzorg in Zeeland. Er zijn netwerkbijeenkomsten en trainingen, speciale activiteiten om pleegouders in het zonnetje te zetten en pleegouders ontvangen een attentie vanuit de verschillende Zeeuwse pleegzorgorganisaties. Voor geïnteresseerden in pleegzorg zijn er informatiebijeenkomsten. Aanmelden kan via de website van de betreffende pleegzorgorganisatie.


Bijeenkomsten

Juvent.nl: fysieke bijeenkomst op 18 november om 20.00 uur in Kantoor Juvent, Park Veldzigt 43, Middelburg; digitale sessie op 23 november om 20.00 uur.

WSGV.nl: digitale sessie op 15 november om 20.00 uur.

Timon.nl: fysieke bijeenkomst op 22 november om 19.30 uur in Lodewijk College, Zeldenrustlaan 2, Terneuzen.


Ook in Zeeland tekort aan pleeggezinnen

In Zeeland is vooral een tekort aan pleegouders voor kleintjes, van piepklein baby’tje tot kleuter en opgroeiplekken voor kinderen vanaf een jaar of 9 waarvan duidelijk is dat ze niet meer terug naar huis kunnen.


Er zijn meer
pleeggezinnen
nodig!


Annemieke Martens, pleegouderwerver bij Juvent “We willen kinderen die niet meer thuis kunnen wonen door omstandigheden het liefst opvangen in een pleeggezin. Het is ontzettend belangrijk om een goede match te kunnen maken tussen een kind en een pleeggezin. Daarom zijn meer pleeggezinnen nodig! Hoe meer pleeggezinnen er zijn, hoe beter we de match kunnen maken en hoe meer kinderen in een gezin kunnen opgroeien.”


Pleegouders Jeffrey en Sander: “Wij bieden kinderen een veilige basis”

Op dit moment hebben Jeffrey (30) en Sander (34) uit Zeeland twee pleegzoontjes, één van vijf en één van drie. Beiden zijn ze trots en dankbaar dat ze dit voor kwetsbare kinderen mogen doen: “Dat wij kinderen wilden stond eigenlijk al vanaf het begin vast”, begint Sander. “Het was denk ik één van de eerste dingen die we bespraken toen we elkaar leerden kennen. Maar op welke manier, dat wisten we toen nog niet. (…) Omdat Jeffrey (30) zelf een voormalig pleegkind is, en mijn moeder ook, wisten we dat pleegzorg heel mooi kon zijn. Ook in Nederland zijn namelijk gewoon enorm veel kinderen die een veilige basis nodig hebben. Daarom hebben we daar uiteindelijk voor gekozen.”

En dan komt het eerste belletje. "Of we binnen een uur een plekje hadden voor een jongetje van twee”, lacht Sander. "Ja, dan moet die knop wel even om! Samen met ons netwerk hebben we toen een uur lang rondgerend. Uiteraard hadden we de basisdingen, zoals een extra bed en een kast, maar het is lastig om je voor te bereiden op het moment dat het zo ver is. Dan komt er toch meer bij kijken dan je denkt.”

Hoewel de mannen dolblij zijn, hebben ze nooit op een roze wolk gezeten. “We kennen ook de andere kant”, zegt Jeffrey. “Het is gewoon niet altijd makkelijk. Kijk maar naar ons tweede pleegzoontje. Hij had een enorme achterstand en ook lichamelijk was er wel het een en ander aan de hand vanwege problemen met zijn maag-darmstelsel. Maar als we dan weer een moeilijke nacht achter de rug hadden, en we zagen ’s morgens die twee jongetjes met elkaar zingen en dansen, dan weet je waar je het voor doet.”[n]