Hulpverlenen in Coronatijd

KLOETINGE - Op veel plaatsen in Zeeland en daarbuiten, zijn EHBO-verenigingen. De leden van die verenigingen zijn regelmatig op braderieën, voetbalwedstrijden, koningsdag en andere evenementen aanwezig. Tijdens zulke evenementen is het verplicht dat er EHBO-ers aanwezig zijn.

Tevens moeten deze EHBO-ers ook een geldig EHBO-diploma hebben. Hiermee voldoen zij aan de voorwaarden volgens de richtlijnen van het landelijke Oranje Kruis.

Minimaal 1 keer in de twee jaar moet aangetoond worden dat zij de richtlijnen nog beheersen.

Daarvoor worden er elk jaar door de verenigingen herhalingslessen gegeven door een bevoegd docent.

Tijdens die lessen wordt er geoefend met Lotus slachtoffers, er worden verbanden aangelegd maar ook diverse botbreuken en ziekteverschijnselen behandeld. Zoals epilepsie, hersenbloedding, shock, verslaving, verslikking enz.


Reanimatie

En niet te vergeten is de reanimatie, met of zonder AID een belangrijk onderdeel in de hulpverlening. Er is onderscheid in reanimatie tussen baby’s, kinderen en volwassen personen.

Als hulpverlener kan je je aanmelden bij Hartslag Nu. Je kan dan opgeroepen worden wanneer er een reanimatie in je buurt is en heel vaak kan je al hulpverlenen voor dat de ambulance aanwezig is. Goed geoefend zijn is dan ook van groot belang.

De richtlijnen voor de Eerste Hulpverlener (EHBO-er) worden regelmatig aangepast.

Daarbij wordt gekeken naar de ontwikkelingen in de medische wereld. Bij het oefenen voor de coronatijd kon de hulpverlener fysiek oefenen. Het was dan geen probleem om bij de hulpverlening je slachtoffer aan te raken.

Er werd dan wel rekening gehouden met veiligheidsmaatregelen zoals het dragen van handschoenen bij bloedingen.


Op veilige afstand

Nu tijdens de coronatijd is het zaak dat een docent 'de knop' omzet. De cursist/EHBO-er leert nu om op veilige afstand hulp te (laten) verlenen.

Het is nu zaak dat de hulpverlener, indien mogelijk het slachtoffer zelf of een familielid instrueert wat hij/zij kan doen om hulp te verlenen.

Bij onze vereniging konden we voor de 2e lockdown nog net een keer lesgeven en is daar dan ook de aandacht op gevestigd.


Oefenavonden

Verder bestaat onze vereniging uit een groep enthousiaste leden. Bent u benieuwd over de invulling van de oefenavonden? Er is veel te leren. De oefenavonden zijn niet alleen leerzaam, maar ook gezellig.

We komen samen in het dorpshuis Amicitia te Kloetinge. Dhr. A Koole verzorgd als kaderinstructeur deze avonden. Geen avond is hetzelfde.

Op de laatste verenigingsavond van het seizoen houden we onze jaarvergadering. Tijdens deze vergadering kunnen alle leden onderwerpen aanleveren die zij graag het komende seizoen behandeld willen hebben. Tijdens de zomermaanden gaat de instructeur deze verder uitwerken om vervolgens weer goed voorbereid aan het nieuwe seizoen te beginnen.

Vanzelf wordt ook de theorie behandelt over de onderwerpen die uitgevoerd worden. Zelfs nu in de corona tijd zorgt hij voor leuke, interessante en leerzame lessen.


Informatie

Hoe verleen je EHBO zorg op afstand? Kom een avondje met ons meekijken/oefenen! Voor meer informatie: tel. 0113-221035.[n]